Ulkomaalaiset oppivat lumesta pelastamista Itä-Suomessa

Suuri kansainvälinen pelastuspalveluharjoitus Talvi 99 pani vipinää pelastajiin tänään eri puolilla Itä-Suomea. Kahdeksan kunnan alueelle lavastettuihin onnettomuustilanteisiin ja pelastustöihin osallistui yli 1 200 ihmistä. Pelastustehtävissä hääri lähes 800 ihmistä ja avuntarvitsijoita oli runsaat 400. Harjoituksessa testattiin läänin pelastuspalvelun johtamis- ja yhteistoimintajärjestelyjä talvioloissa sekä ulkomaisen avun vastaanottamista.

Pelastustoimiin osallistui pelastusmuodostelmia Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Iso-Britanniasta ja Karjalan tasavallasta Venäjältä. Mukana oli myös Yhdistyneiden Kansakuntien alaisen UNDAC-valmiusryhmän jäseniä. He ovat Suomessa oppimassa, kuinka toimitaan lumen ja jään keskellä. UNDAC-ryhmä lähetetään onnettomuustilanteessa nopeasti kohdemaahan, jossa se arvioi tuhot ja avun tarpeen sekä koordinoi ulkopuolista apua. Ryhmällä on ollut kuuden toimintavuotensa aikana 53 tehtävää. Viime vuonna ryhmä osallistui mm. Afganistanin maanjäristyksen ja Indonesian metsäpalojen pelastustöihin.

-Suomessa ei aina muisteta, että myös teollistuneet yhteiskunnat voivat tarvita apua. Esimerkiksi Koben maanjäristys Japanissa tammikuussa 1995 oli tästä osoitus, kertoi sisäministeriön neuvotteleva virkamies Tero Paasiluoto aamupäivällä ennen harjoituksen alkua. Mukaan saatiin myös Suomen kansainvälinen pelastuskomennuskunta FinnRescueForce, jonka väki on koottu kunnallisista pelastus- ja palolaitoksista.

Lumimyrsky hautasi Suomen

Talvi 99:ssä harjoiteltiin pelastustöitä kuvitellussa tilanteessa, jossa koko Suomea oli kohdannut rankka lumimyrsky. Muualta maasta ei ollut saatavissa apua, joten sitä pyydetään ulkomailta. Itä-Suomessa oli tapahtunut peräti kolme erilaista lento-onnettomuutta ja kolme junaturmaa. Lisäksi väestöä jouduttiin evakuoimaan myrskyn kourista. Harjoituksessa Itä-Suomen pelastustöitä johdettiin Mikkelistä lääninhallituksen johtokeskuksesta, jonka yhteyteen oli perustettu kansainvälinen koordinaatiokeskus.

Varsinaisia onnettomuustilanteita ohjattiin Kuopiosta. Harjoituksen alku myöhästyi joka toisella paikkakunnalla, enimmillään Kuopiossa. Siellä matkustajajunaonnettomuus saatiin käyntiin vasta kaksi tuntia sovittua myöhemmin. Myöhästymisen syynä oli huono lentosää, joka viivästytti Utin ja Helsingin Malmin kentällä odotelleita helikoptereita. Koptereita ja niiden kyydissä olleita joukkoja tarvittiin harjoituksissa.

Kukaan ei loukkaantunut

Useimmat onnettomuusharjoitukset olivat päättyneet tai päättymässä kello 17 aikoihin. Onnettomuudet järjestettiin hyvin, sillä oikeita loukkaantumisia ei ollut alkuillasta tullut tietoon. Myös pelastustöiden ja sisäisen tiedonkulun kerrottiin sujuneen kohtalaisesti, ainakin Kuopion yhteistoiminta-alueella.

Kaikki tiedotusvälineet eivät olleet tyytyväisiä tiedotukseen. Esimerkiksi etukäteen luvattuja tilannetiedotteita ei alkuiltaan mennessä saatu kaikkiin luvattuihin toimituksiin. Harjoituksen järjestivät sisäasiainministeriö, Itä-Suomen lääninhallitus ja pelastusopisto.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat