Mainos

Ulkomaalaiset joukot saapuivat Liberian pääkaupunkiin

Ecomil-rauhanturvajoukkojen ensimmäiset yksiköt ja USA:n merijalkaväen joukot ovat saapuneet Liberian pääkaupunkiin Monroviaan. Joukkojen ensimmäinen tavoite on Monrovian sataman avaaminen avustuskuljetuksille.

Nigerian johtamien länsiafrikkalaisten Ecomil-rauhanturvajoukkojen ensimmäiset yksiköt ja amerikkalaiset merijalkaväen sotilaat ovat saapuneet Liberian pääkaupunkiin Monroviaan.

Ecomil-joukkojen ensimmäinen tehtävä oli Monrovian sataman haltuun ottaminen. Iltapäivällä järjestetyssä luovutusseremoniassa puhunut kapinallisjohtaja vakuutti kapinallisten olevan sitoutuneita rauhaan ja luottavan rauhanturvajoukkoihin. Sataman luovuttamista on pidetty ensimmäisenä askeleena humanitaarisen avun toimittamisessa siviileille.

Amerikkalaisia sotilaita Monroviaan saapuu maan puolustusministeriön mukaan noin 200. Sotilaat tulevat maahan useissa erissä seuraavien päivien aikana. Monrovian edustalla olevilta aluksilta tänään tulleet merijalkaväen sotilaat ryhtyivät heti turvaamaan Liberian lentokentän aluetta, ja pieni tiedustelujoukko suuntasi kapinallisten hallussa oleville alueille.

Amerikkalaisten joukkojen tehtävänä on auttaa länsiafrikkalaisia rauhanturvaajia turvallisuuden takaamisessa, jotta avustuskuljetukset saadaan vauhtiin.

Avustustoiminnan lähtökohdat huonot


Kansainvälinen Punainen Risti varoitti tänään Liberian humanitaarisen tilanteen mahdollisesti huononevan vielä lähiviikkoina, sillä maasta puuttuvat niin avustustarvikkeet kuin kuljetusvälineetkin. - Myöskään avustuskuljetusten turvallisuutta ei voida vielä varmasti taata, järjestö huomautti.

Koska nälkäiset liberialaiset ryöstivät tänään Monrovian satamassa sijainneen ruokavaraston, on maahan järjestettävä entistä suuremmalla kapasiteetilla lentokone- ja laivakuljetuksia.

Taisteluiden aikana levinneet kolera, malaria ja ripulisairaudet vaativat Punaisen Ristin mukaan myös lääkkeiden ja lääkintähenkilökunnan pikaista toimittamista maahan. Järjestön arvion mukaan pelkästään Monroviassa elää yli 300 000 ihmistä "lohduttomissa" olosuhteissa.

(MTV3-AFP-Reuters-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.