Mainos

Ulkoilujärjestöt: Kansallispuistojen palvelut turvattava

Suomen Latu ja kymmenen muuta valtakunnallisen Ulkoilufoorumin jäsenjärjestöä ovat huolissaan kehityssuunnasta, joka heikentää ulkoilumahdollisuuksia kansallispuistoissa. Vakavimpana ongelmana järjestöt pitävät Metsähallituksen luontopalveluiden rahoituksen leikkaamista.

Metsähallitus joutuu keskittämään Lapin kansallispuistojen investoinnit matkailukeskusten tuntumaan ja jättämään etäämpänä erämaassa olevat retkeilykohteet perusylläpidon varaan. Keskittämistä perustellaan puistojen matkailukäytön tehostamisella ja resurssipulalla.

Metsähallituksen luontopalvelujen Lapin aluejohtajan Jyrki Tolosen mukaan etäämpänä erämaassa sijaitsevien retkeilykohteiden peruskunnossapito tarkoittaa puu- ja jätehuoltoa sekä tarvittavia korjauksia. Sen sijaan uusia investointeja tai retkeilyä palvelevia rakenteita kansallispuistojen erämaisemmille alueille ei tehdä.

Ulkoilujärjestöjen pelkona on se, että tällä tavalla ajetaan alas nykyisenkaltaista retkeilyn palvelurakennetta. Metsähallituksen resurssipula on todellinen uhka luonnon virkistyskäytölle.

- Metsähallituksen resurssien vähentäminen luonnon virkistyskäytön osalta on nykyisten valtioneuvoston liikunnan edistämisen sekä terveyttä edistävän liikunnan ja ravinnon periaatepäätösten vastaista, toteaa Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson.

Kansallispuistojen kävijämäärät ovat olleet pitkään jo kovassa kasvussa. Vuonna 2007 lähes 1,6 miljoonaa suomalaista tutustui kansallispuistoihin. Kasvua edelliseen vuoteen oli lähes 100 000 kävijää. Kansallispuistojen suuri suosio edellyttää lisäresursseja Metsähallitukselta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.