Ulkoasiainvaliokunta: Puolustuselonteon valmistelu laaja-alaisemmaksi

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta katsoo että seuraava, vuoden 2004 puolustusselonteko tulee valmistella nykyistä selontekoa laaja-alaisemmin. Valiokunnan puheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoittaisi paluuta opposition kaipaamiin parlamentaarisiin puolustuskomiteoihin, vaan "jonkinlaista eduskuntaryhmien neuvottelukuntaa". Tämä elin osallistuisi valmisteluun jo siinä vaiheessa, kun selontekoa valmistellaan valtioneuvostossa.

Ulkoasiainvaliokunta antoi hallituksen viimekeväisestä puolustusselonteosta yksimielisen lausunnon puolustusvaliokunnalle tänään. Valiokunta korostaa lausunnossaan laaja-alaisen lähestymistavan tarvetta ja periaatetta, jonka mukaan puolustuspolitiikkaa tulisi aina käsitellä yhdessä muiden ulkopolitiikan elementtien kanssa osana laajaa ja yhteistyövaraista turvallisuutta.

Pääosin ulkoasiainvaliokunnan lausunto myötäilee hallituksen selonteon linjauksia, eikä suuria ristiriitoja löydy. Selontekoa arvostellaan kuitenkin mm. siitä, että kansainvälistä kehitystä koskeva selonteon osa keskittyy lähinnä Eurooppaan. Globalisaatiota ei huomioida riittävästi, valiokunta katsoo.

Liittoutumattomuuden merkitys puntaroitava


Lausunnossa kurkotetaan monin kohdin jo vuoden 2004 ulko-ja turvallisuuspoliittiseen selontekoon.

Valiokunta huomauttaa, että nykyisessä selonteossa ei juuri problematisoida liittoutumattomuuden merkitystä Suomen kannalta, eikä arvioida sitä, mitkä muutokset "vallitsevissa olosuhteissa" voisivat muuttaa Suomen linjaa sotilaallisen liittoutumattomuuden suhteen.

Valiokunnan mielestä kansainvälisen turvallisuusympäristön muutosta, EU:n turvallisuus- ja puolustuspolitiikan kehityksen sekä EU:n ja Naton laajentumisprosessien vaikutuksia tulee arvioida perusteellisesti vuoden 2004 selonteon yhteydessä. Tällöin muutosprosessien tulokset ovat jo selkeämmin arvioitavissa.

Vuoden 2004 selonteossa tulisi arvioida laajasti myös sotilaallisen liittoutumattomuuden merkitystä ja roolia muuttuvassa turvallisuusympäristössä, valiokunta katsoo.

Valiokunta pitää tärkeänä Suomen osallistumista kansainvälisiin kriisinhallintaoperaatioihin Naton rauhankumppanuusohjelmassa ja EU:n kriisinhallintayhteistyössä. Yhteistyö Naton kanssa on kuitenkin toteutettava Suomen sotilaallisen liittoutumattomuuden puitteissa.

Terrorismin rahoitus tyrehdytettävä


Valiokunta joutui lausunnossaan pohtimaan myös syksyn vakavinta puheenaihetta, terrorismia. Valiokunnan mukaan terrorismin pitkäjänteisessä torjunnassa sotilaalliset keinot eivät ole ensisijaisia. Erityisen tärkeää valiokunnan mielestä on terrorismin rahoituksen tyrehdyttäminen.

Valiokunta korostaa ihmisoikeuksien kunnioittamista terrorismin ehkäisyssä ja sen vastaisessa toiminnassa samoin kuin kansainvälisen oikeuden kehittämistä. Syyllisten saattaminen oikeudelliseen vastuuseen teoistaan on tärkeää. Valiokunta korostaa myös terrorismin syiden selvittämistä, jotta sen kasvualusta voidaan kitkeä.

Valiokunta yhtyi kuitenkin arviossaan valtioneuvoston näkemyksiin todeten, ettei terrori-iskuilla ole ollut vaikutusta Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliiittisen toimintalinjan peruslinjauksiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat