Ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko halutaan remonttiin

Pääministeri Matti Vanhanen on valmis remontoimaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa.

Vanhanen ei pidä tänään julkistettua ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa minään ulkopolitiikan raamattuna. Selontekoon on perinteisesti tukeuduttu aina, kun sen piiriin kuuluvat aiheet ovat nousseet julkiseen keskusteluun.

Tänään julkistetun raportin mukaan Suomen suhtautuminen Nato-jäsenyyteen säilyy ennallaan, vaikka teksti muuttui.Kuumimmaksi kysymykseksi nousee puolustusmäärärahojen korottaminen ensi vaalikaudella.

Pilkkua viilattiin pitkään

Hallitus viilasi selontekotekstiä yhdessä presidentin kanssa pitkään ja hartaasti.

Valmista odotettiin jo alkusyksystä, mutta sitten päätettiin viilata pilkkua oikein tosissaan. Pääministeri arveli, että lopputulos on yllätyksetön, mutta hallituksen mieli korkealla.

- En laskenut mutta teimme varmaan parisataa muutosta tähän tekstiin, eli tämä on aidosti poliittisessa johdossa käsitelty, Matti Vanhanen arvioi.

Myös ulkoministeri Alexander Stubb kertoo selonteon vaatineen paljon työtä.

- Laskettiin äskettäin, että 35 tuntia meni draftaukseen, eli näitä seminaareja oli yhteensä 35 tuntia.

Homma oli sen verran rankka, että hallituksessakin kaivattiin jo remonttia selontekomenettelyyn.

Idea on siinä, että puolustus kaipaa pitkäjänteistä valmistelua, mutta ulkopolitiikkaosuuden ei tarvitse olla mitään raamatun tekstiä.

- Mikäli keskustellaan selonteosta luopumisesta, mitä pidän täysin mahdollisena, siinä samassa yhteydessä on mietittävä, millä tavalla saadaan se pitkäjänteinen sitoutuminen, Vanhanen muotoilee.

Määrärahojen korotuksista väännetään vielä

Lopputeksti poikkeaa Naton osalta neljän vuoden takaisesta, mutta asiallisesti muutosta ei ole. Kokoomuksen on turha odottaa seuraavistakaan vaaleista Nato-vaaleja - pääministeri linjasi.

Vanhanen odottaa, että kuumin keskustelu käydään puolustusmäärärahojen korottamisesta:

Vuodesta 2011 eteenpäin selonteko lupaa kahden prosentin korotuksia. Kallistuvan puolustusmateriaalin oloissa sillä turvattaisiin nykytaso.

Vihreille tämä tekee vaikeuksia, vaikka puheenjohtaja muuta väittääkin.

Lue Timo Haapalan blogi aiheesta: Nyt alkaa parranpärinä puolustusrahoista

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat