Ukrainassa petyttiin Naton tukeen – eniten kismittää Obaman vierailutta jäänti

Naton tuki Ukrainalle on jäänyt kauas siitä mitä ukrainalaiset olivat toivoneet.

Asiasta kirjoittaa tänään ukrainalainen päivälehti Kyiv Post. Rahallinen apu on jäänyt murto-osaan odotetusta eikä presidentti Barack Obama ilmeisesti aio vierailla Ukrainassa virkakaudellaan kertaakaan.

Ukraina on toivonut huomattavasti nykyistä suurempaa rahallista tukea Natolta, mutta toistaiseksi pyyntöön on suhtauduttu nihkeästi. Nato-liittolaiset ovat myöntäneet Ukrainaan osoitetule säätiölle toistaiseksi noin viisi miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi Afganistaniin Naton säätiörahastoja on suunnattu 1,3 miljardia euroa.

Ukraina on myös toivonut Obaman vierailevan Kiovassa vielä kautensa lopulla. Tätä olisi pidetty symbolisena tuen osoituksena. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Sen sijaan Obama ilmoitti vierailevansa Espanjassa.

Eilen Obama ilmoitti keskeyttävänsä Euroopan vierailunsa ja lähtevänsä jo sunnuntai-iltana takaisin Yhdysvaltoihin Dallasin tapahtumien takia.

Näin Obamasta tulee sitten Ronald Reaganin ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka ei virkakaudellaan kertaakaan vieraillut Ukrainassa, Kyiv Post kirjoittaa.

Varsovassa tänään "Ukrainan suuri päivä"

Lauantaita pidetään Nato-huippukokouksessa Ukrainan tärkeimpänä päivänä.

Tänään Ukrainan presidentti Petro Poroshenko tapaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman sekä mm. Britannian, Saksan, Ranskan ja Italian johtajat. Suomen presidentti Sauli Niinistön Poroshenko ehti tavata jo perjantaina.

Iltapäivällä Poroshenko pitää tiedotustilaisuuden yhdessä Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin kanssa.

Vaikka Ukraina onkin ollut tyytymätön Naton tukeen, on selvää että juuri Ukrainan tilanne säätelee paljolti sotilasliittouman toimintaa. Stoltenberg ilmoitti Naton nopean toiminnan joukkojen kolminkertaistuneen 40 000 henkeen ja keihäänkärkijoukkojen voivan toimia muutaman päivän varoitusajalla.

Tämän katsotaan johtuvan nimenomaan Ukrainan sodasta. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja