Ukrainassa äärimmäisen tiukat parlamenttivaalit

Vaaleista odotetaan tiukkaa taistelua länsi- ja venäläismielisten välillä. Virallisia tuloksia odotetaan huomisaamuna.

Ukraina on paininut poliittisen epävarmuuden kanssa jo kolme vuotta, mutta tämänpäiväsiten parlamenttivaalienkaan ei odotettu tuovan kaaokseen ratkaisua. Valtapelissä vastatusten olevien "oranssien" länsimielisten ja venäläismielisten kannatuksen arvioitiin olevan jotakuinkin tasan. Molemmissa leireissä kuitenkin uumoiltiin illalla voittoa.

- On valittava kahden vaihtoehdon - valheellisen tasapainon ja muutoksen - väliltä ja uskon, että kansa valitsee muutoksen, sanoi länsimielinen presidentti Viktor Jushtshenko.

- Äänestäjät päättävät, kumpi on pragmaattisempi, tuumasi venäläismielisten kärkimies Viktor Janukovitsh viitaten hallituksensa vaalimaan reippaaseen talouskasvuun.

Mittausten mukaan Jushtshenkon Meidän Ukrainamme -puolue ja sen liittolainen, Julia Tymoshenkon johtama ryhmittymä, saavat selvän voiton pääkaupungissa Kiovassa ja maan länsiosassa, Janukovitshin Alueiden puolue taas venäjänkielisessä idässä.

Hallitusneuvotteluista odotetaankin pitkiä ja vaikeita. Vaa'ankielinä voivat toimia pienpuolueet, joita pyrkii 450-paikkaiseen parlamenttiin peräti 17. Virallisia tuloksia odotetaan huomisaamuna.

Äänestäjäkunta tiiviisti kahdessa leirissä

Maan kahtiajako kuului selkeänä äänestäjien kommenteissa. Molempien blokkien kannattajat olivat varmoja siitä, että juuri heidän ehdokkaansa takaa Ukrainalle paremman tulevaisuuden.

- Tämä vie meidät lähemmäksi Eurooppaa. Minulla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus todella vaikuttaa omalla äänelläni, sanoi Tymoshenkoa kannattanut kiovalainen Juri Maksimov.

- Pääasia on tasapaino ja rauhallisuus, ei melskaaminen. Oranssin hallituksen aikana oli yhtä hullunmyllyä. Lait ja verotus vaihtelivat jatkuvasti, katsoi puolestaan Janukovitshin tukija Igor Krivoshejev Donetskissa.

Ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin päädyttiin, kun Jushtshenko ajautui alkuvuodesta törmäyskurssille pääministeriksi kohonneen Janukovitshin kanssa. Poliittisen kädenväännön seurauksena presidentti hajotti parlamentin keväällä ja määräsi uudet vaalit.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat