Ukrainan vaalitulosta kiiteltiin idässä ja lännessä: "Ei silti auta kriisin ratkaisemisessa"

Ukrainan parlamenttivaalien tulos sai myönteisen vastaanoton niin lännessä kuin idässäkin, vaikka tulosta pidettiin suurvoittona Eurooppa-mielisille ja uudistuksia kannattaville voimille.

Kun äänet noin 60 prosentissa äänestyspaikoista oli laskettu, presidentti Petro Poroshenkon blokki ja pääministeri Arseni Jatsenjukin kansanrintamapuolue olivat molemmat saaneet noin 22 prosentin äänipotin. Kolmanneksi näytti nousevan länsiukrainalainen Oma apu -puolue yli kymmenen prosentin ääniosuudellaan.

Venäjän varaulkoministeri Grigori Karasin arvioi, että Itä-Ukrainan kriisin rauhanomaista ratkaisua kannattavat puolueet olivat saamassa enemmistön parlamenttiin.

Karasinin esimies, ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi toivovansa, että vaalien myötä Ukrainaan saataisiin Venäjään rakentavasti suhtautuva hallitus.

Lännessä EU-komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso piti vaalitulosta demokratian ja eurooppalaisten uudistusten voittona. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kiitteli ukrainalaisten valitsemaa eurooppalaista polkua, mutta pahoitteli, että Krimin ja Itä-Ukrainan separatistialueiden äänestäjät eivät päässeet osallistumaan vaaleihin.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin vaalitarkkailijat puolestaan arvioivat parlamenttivaalien sujuneen rehellisesti.

"Tämä tulos ei auta lopettamaan verenvuodatusta. Se on kiinni Venäjästä."

Venäjän myönteisistä kommenteista huolimatta Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik ei usko, että vaalitulos auttaa Itä-Ukrainan kriisin ratkaisemisessa. Pikemminkin päinvastoin, sillä Raikin mukaan Venäjän intressissä on jäätyneen konfliktin luominen Itä-Ukrainaan. Näin Venäjä pystyy pitämään länteen suuntautuneen Ukrainan epävakaassa tilassa.

– Tämä tulos ei auta lopettamaan verenvuodatusta. Se on kiinni Venäjästä, Raik sanoi STT:lle.

Hallitusneuvottelut käyntiin 

Ukrainassa aloiteltiin tänään jo hallitusneuvotteluja, vaikka ääntenlasku oli edelleen pahasti kesken. 

Neuvotteluja kerrottiin käytävän viiden puolueen kesken. Venäjä-mielisen Oppositioblokin kerrottiin jääneen neuvottelujen ulkopuolelle.

Kristi Raik arvioi, että hallitusneuvotteluista voi tulla mutkikkaat, vaikka kolme suurinta puoluetta ovatkin aatteellisesti verrattain lähekkäin toisiaan. Kolme suurinta puoluetta saisivat tähänastisen ääntenlaskun perusteella yhdessä selvän enemmistön parlamenttiin.

Raik muistuttaa, että Ukrainassa puolet parlamentista valitaan alueellisilla henkilövaaleilla, joiden tulokset eivät välttämättä noudattele puolueiden valtakunnallista kannatusta. Tähänastiset ääntenlaskutulokset kertovat vain valtakunnallisesti valitun puolikkaan paikkajakaumasta.

– Henkilövaaleilla valitut edustajat sotkevat kuviota, ja voi olla, että suurimpien puolueiden enemmistö ei riitä. Tämä selviää lähipäivinä, kun ääntenlaskenta kokonaisuudessaan valmistuu, Raik sanoo.

Vaikka Eurooppa- ja uudistusmieliset näyttivätkin saaneen vaaleissa suurvoiton, varoittaa Aleksanteri-instituutin tutkija Mark Teramae menemästä asioiden edelle. Hän muistuttaa tilanteesta vuosina 2005-2006, jolloin silloinkin ilmassa oli "euforiaa tulevista muutoksista ja demokratiasta".

– Johdossa olevat puolueet ovat aiemminkin päättäneet viedä Ukrainan Eurooppaan, mutta korruptio ja riitely vesittivät aikeet. Täytyy siis odottaa ja katsoa, onko oikeasti muutoksia tulossa.

Lue myös:

    Uusimmat