Mainos

Ukrainan vaalituloksen julkistaminen lykkääntyy

Oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon kannattajat aikovat saartaa Ukrainan parlamenttitalon ja muita hallintorakennuksia.

Ukrainan korkein oikeus on päättänyt lykätä presidentinvaalien tulosten julkistamista, kunnes se on käsitellyt oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon valituksen vaalivilpistä. Oikeuslähteiden mukaan korkein oikeus käsittelee valitusta maanantaina, ja ennen sitä vaalitulos ei ole lainvoimainen.

Ukrainan opposition kannattajat ovat uhanneet piirittää hallituksen rakennukset ja parlamentin, rakentaa pääteille tiesulkuja ja aloittaa laajamittaiset lakot, ellei pääministeri Viktor Janukovitshin vaalivoittoa mitätöidä. Mielenosoittajien mukaan ihmiset päästetään vielä illalla ulos rakennuksista muttei huomisaamuna enää sisään.

Janukovitshin tukijat ovat kieltäytyneet osallistumasta mahdolliseen yleislakkoon. -Kaivosmiehet tekevät töitä nyt ja vastaisuudessa. He tietävät, ettei tätä maata olisi olemassa ilman ponnistelujamme - työläiset tukevat Viktor Fedorovitshia (Janukovitshia), jyrisi ammattiyhdistysjohtaja Igor Streltshenko Donetskin kaupungissa Kaakkois-Ukrainassa. Kaivostyöläiset ovat marssineet Janukovitshin puolesta myös Kiovassa.

Kiista repii maata kahtia

Janukovitshin suosio on korkeimmillaan Itä-Ukrainassa ja Jushtshenkon lännessä. Janukovitsh korosti kampanjassaan läheisiä siteitä Venäjän kanssa, kun Jushtshenko keskittyi entistä tiiviimpään EU-politiikkaan.

Länsi-Ukrainassa sijaitseva Lviv ja muutamat muut kaupungit kieltäytyvät tunnustamasta vaalitulosta. -Tottelemme Lvivin alueella vain Jushtshenkon määräyksiä. Kehotan muita alueita seuraamaan perässämme ja tunnustamaan Jushtshenkon. Rikolliset väärensivät vaalien tulokset, valitti paikallinen poliitikko Mihail Sendak.

Väistyvä presidentti Leonid Kutshma on varoittanut, että pahimmillaan Ukraina saattaa ajautua sisällissotaan. Hänen mukaansa länsimaat tekevät väärin "sekaantuessaan maan sisäisiin asioihin".

Kansainväliset vaalitarkkailijat havaitsivat vakavia puutteita viime sunnuntaina järjestetyllä toisella kierroksella, jonka jälkeen myös EU ja Yhdysvallat ovat esittäneet vastalauseitaan vaalien kulusta. Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolestaan onnitellut Janukovitshia.

EU ja Venäjä jyrkästi eri mieltä keinoista

EU ja Venäjä ovat yhä tiukasti eri mieltä siitä, miten Ukrainan vaalikriisiin pitäisi suhtautua. Erot tulivat hyvin selviksi unionin ja Venäjän huippukokouksessa tänään Haagissa, kun Putin toisti, että kiista presidentinvaalien voittajasta pitää viedä oikeuteen. Presidentti Putinin mielestä ulkopuolisilla ei ole moraalista oikeutta syöstä Ukrainaa sekasortoon.

-Emme usko, että meillä on oikeutta sekaantua millään tavalla vaaliprosessiin, hän totesi lehdistötilaisuudessa huippukokouksen jälkeen.

EU ei ole puolestaan hyväksynyt vaalitulosta missään vaiheessa, sillä se ei täyttänyt demokraattisia vaatimuksia. Puheenjohtajana toimivan Hollannin pääministeri Jan Peter Balkenende totesi, että Kutshma oli pyytänyt kansainvälisiä vaalitarkkailijoita valvomaan vaaleja, eikä vaalitarkkailu ole sotkeutumista Ukrainan sisäisiin asioihin.

Siitä Venäjä ja EU olivat kuitenkin yksimielisiä, että presidentinvaalikriisiin on saatava rauhanomainen ratkaisu.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 25.11.2004)

Venäjän presidentti Vladimir Putin varoittaa ulkopuolisia sekaantumasta Ukrainan kriisiin.

(Kymmenen uutiset 25.11.2004)

Dosentti Jyrki Iivonen pitää Ukrainen poliittista tilannetta hyvin vakavana.

(Huomenta Suomi 25.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.