Mainos

Ukrainan vaalikriisi syvenee

Venäjä-mielisen Itä-Ukrainan paikallisjohtajat haluavat järjestää kansanäänestyksen alueen itsehallinnosta, mikäli oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko valitaan presidentiksi. Oppositio puolestaan uhkaa katkaista neuvottelut vaalikriisistä, mikäli neuvottelutuloksia ei pian synny.

Kiovalaiset osoittavat mieltään opposition puolesta

Itä-Ukrainan paikallisjohtajat ovat äänestäneet yksimielisesti sen puolesta, että alueella järjestetään kansanäänestys idän "alueellisesta asemasta" eli itsehallinnosta. Päätöksen mukaan kansanäänestys järjestetään joulukuussa, jos opposition presidenttiehdokas Viktor Jushtshenko nousee valtaan.

Pääministeri Viktor Janukovitsh osallistui Severodonetskissa pidettyyn tapaamiseen, mutta pidättäytyi äänestyksestä. Paikalla oli 3500 paikallista päättäjää, jotka edustavat 17:ää aluetta. Kokoukseen osallistui myös Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov.

Etelä-Ukrainan venäjänkielisessä Odessassa kansalaisjärjestöt keräsivät nimiä kansanäänestyksen puolesta. Viikko sitten käytyjen vaalien voittajaksi julistettu Janukovitsh rauhoitteli tukijoitaan ja varoitti heitä verenvuodatukseen ryhtymisestä.

- Joko pystymme säilyttämään rauhan valtiossamme tai kaikki romahtaa hyvin nopeasti. - - Kun ensimmäinen veripisara on vuodatettu, emme pysty enää lopettamaan, hän sanoi.

Oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko vaati maan oikeusviranomaisia selvittämään, ovatko itsehallintoa väläyttäneet paikallisjohtajat rikkoneet lakia. Hänen mukaansa autonomiapuheet uhkaavat maan yhtenäisyyttä.

Parlamentti julisti eilen presidentinvaalien kiistanalaiset tulokset mitättömiksi. Kansanedustajien päätös ei ole laillisesti sitova, mutta sillä on poliittista painoarvoa.

Kiista on tuonut pintaan historiallisia jännitteitä. Kansallismielinen ja ukrainankielinen länsi on ollut aiemmin osa Puolaa ja sen asukkaista valtaosa on katolisia. Teollistuneella, venäjänkielisellä ja ortodoksisella idällä on ollut vahvat suhteet Venäjään.

Oppositio kaavailee ulkomaista välitysapua

Oppositiojohtaja Jushtshenkon kannattajat suunnittelevat pyytävänsä ulkomaisia välittäjiä vaalikiistaan, ellei poliittisen kriisin ratkaisemisessa edistytä tänään.

- Jos emme tänään saa vastausta vaatimuksiimme ... julistamme neuvottelut katkaistuiksi ja pyydämme kansainvälistä välitysapua, sanoi oppositioon lukeutuva kansanedustaja Roman Zvarich uutistoimisto AFP:lle.

Jushtshenkon sekä pääministeri Janukovitshin edustajat tapasivat eilen. Neuvottelut saatiin alkamaan EU:n, Puolan, Liettuan ja Venäjän edustajien välityksellä. Zvarichin mukaan toisen tapaamisen ajankohtaa ei ole sovittu.

Oppositio vaati eilisessä tapaamisessa Janukovitshin, hänen hallituksensa ja vaalivilppiin syyllistyneiden paikallisviranomaisten "erottamista tai eronpyyntöä". Zvarich sanoi opposition olevan valmis uusintavaaleihin, "kunhan vallanpitäjille ei enää anneta mahdollisuutta vaalitulosten väärentämiseen".

Janukovitshin edustajat puolestaan vaativat mielenosoitusten lopettamista Kiovan itsenäisyysaukiolla, mutta oppositio torjui vaatimuksen.

Ukrainan korkeimman oikeuden on määrä huomenna alkaa käsitellä opposition valitusta vaalivilpistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 28.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.