Ukrainan sota toi Saabille lisää asetilauksia – uskoo kasvun jatkuvan vuosia

Puolustustarvikkeista jo pulaa Euroopassa – saako Suomi korvattua Ukrainalle annetun aseavun? 7:21
Nato on tyytyväinen Suomen puolustusteollisuuteen, mutta saadaanko puolustustarvikepulassa kaikki Suomen hankinnat hoidettua? Katso koko juttu ja Häkkäsen sekä Halla-ahon kommentit

Saab sai loppuvuonna tilauksia muun muassa NLAW-panssarintorjuntaohjuksista.

Suomikin tilasi Saabilta ilmatorjuntaohjuksia.Ruotsalaisen puolustusalan konsernin Saabin tilausmäärät kasvoivat tuntuvasti loppuvuoden aikana, mihin vaikutti osaltaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Uusia tilauksia kertyi viimeisellä vuosineljänneksellä noin 30 miljardin kruunun eli noin 2,7 miljardin euron arvosta. Tilaukset yli kaksinkertaistuivat vuoden takaiseen verrattuna. Myös liikevaihto ja liikevoitto paranivat vertailukaudesta.

Saabin toimitusjohtajan Micael Johanssonin mukaan Ukrainassa käytävä sota vaikutti varsinaisesti Saabin liiketoimintaan vain loppuvuoden osalta.

–  Saimme neljännellä vuosineljänneksellä joitakin sopimuksia, jotka olivat suoraa seurausta Ukrainan sodasta, Johansson sanoi Saabin verkkosivuilla.

Johansson sanoi uskovansa kasvun jatkuvan useita vuosia.

Saab kertoo saaneensa viimeisen vuosineljänneksen aikana muun muassa tilauksia NLAW-panssarintorjuntaohjuksista Britannialta ja Ruotsilta sekä päivitys- ja ylläpitosopimuksia Gripen-hävittäjille Ruotsilta. Britannian puolustusministeriö kertoi joulukuussa, että Britannia on toimittanut Ukrainalle 10  000 panssarintorjunta-asetta, muun muassa NLAW-ohjuksia.

Loppuvuodelle osui myös Suomen tilaus Saabin valmistamista Bolide-ilmatorjuntaohjuksista. Suomen puolustusministeriön mukaan hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo oli 76,6 miljoonaa euroa.

Saab ennakoi liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna orgaanisesti noin 15 prosenttia. Liikevoiton yhtiö uskoo kasvavan tätä enemmän. Saabin osake oli iltapäivällä noin kymmenen prosentin nousussa Tukholman pörssissä.

Ruotsin Nato-jäsenyyden viivästymisellä ei Johanssonin mukaan ole tällä hetkellä kovin suurta vaikutusta yhtiölle.

–  Se ei ole katastrofitilanne, mutta ei ole hyvä, että siitä tulee pitkittynyt prosessi, Johansson sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat