Mainos

Ukrainan sota ja terroriuhka varjostavat Naton huippukokousta

Naton huippukokousisännät ovat innostaneet kansalaisia jakamaan sosiaalisessa mediassa kuvia Walesista huomenna alkavan huipputapaamisen alla. Idylliset maisemakuvat ovat melkoinen vastakohta kokouksen synkälle asialistalle.  

Massiiviset turvatoimet muistuttavat walesilaisia ympäröivän maailman ongelmista. Britannia nosti viime viikolla arviotaan terrori-iskun uhasta Syyrian ja Irakin tilanteen takia. Siihen nähden tunnelmat Cardiffin ja Newportin kaduilla olivat kokouksen aattona suorastaan leppoisat.  

Nato-tapaamisessa päähuomion vienee Ukraina, jossa toiveet tulitauosta yllättäen nousivat juuri kokouksen alla. Nato-johtajilta odotetaan sellaisia päätöksiä Venäjän kupeessa sijaitsevien Nato-maiden tueksi, ettei Venäjälle tule houkutusta horjuttaa niiden turvallisuutta.  

Nato-kokous on massiivinen poliisioperaatio

- Naton huippukokous pidetään golfkilpailuista tunnetussa Newportin Celtic Manorissa torstaina ja perjantaina.  
- Illallisia ja tapaamisia järjestetään myös läheisessä Cardiffissa, Walesin pääkaupungissa.  
- Kokoukseen osallistuu lähes 70 valtioiden tai hallitusten johtajaa sekä noin 140 puolustus- ja ulkoministeriä.  
- Kokousta turvaa 9 500 poliisia, suoja-aitoja on pystytetty lähes 20 kilometriä.  
- Cardiffinlahteen ankkuroi kokouksen ajaksi kuusi Naton sota-alusta.  

- Tämän täytyy olla uskottavuushuippukokous, sanoo Lontoossa toimivan RIIA-instituutin johtaja Robin Niblett uutistoimisto AFP:lle.

Nato-johtajat keskustelevat jo torstai-iltana Ukrainan tilanteesta presidentti Petro Poroshenkon kanssa.  

Tiivistyvää kumppanuutta Suomen kanssa  

Ensimmäisen huippukokouspäivän pääaihe on kuitenkin Afganistan, missä Nato valmistautuu päättämään Isaf-operaationsa ja jatkamaan huomattavasti vähäisemmällä läsnäololla.   

Valmistautumien ei ole edennyt toivotusti. Afganistanilaisten riidellessä presidentinvaalien voittajasta maalla ei ollut lähettää Nato-kokoukseen valtionpäämiestä.  

On mielenkiintoista nähdä, millaisiin korulauseisiin Afganistan-tapaamisen mahdolliset tulokset muotoillaan. Tämä kiinnostaa myös presidentti Sauli Niinistön johtamaa Suomen valtuuskuntaa - Suomi kun on lupautunut olemaan mukana myös Afganistan-operaation jatkossa.  

Niin ikään torstaina Walesissa allekirjoitetaan Suomessa kohua herättänyt isäntämaapöytäkirja Naton kanssa. Kiinnostavampi päivä lienee suomalaisittain kuitenkin perjantai, jolloin Naton puolustusministerit keskustelevat kumppanuusyhteistyön tehostamisesta Suomen, Ruotsin, Australian, Jordanian ja Georgian puolustusministereiden kanssa. Etuoikeutetusta järjestelystä on jo ennen päätöksiä puhuttu "kultakorttina".  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.