Ukrainan sodan kyberhyökkäykset suomalaisten tutkittavana

Ukrainan tilanne näkyy suoraan suomalaisella tietoturva-alalla.

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoi MTV Uutislivessä, että yhtiön laboratoriossa on tälläkin hetkellä tutkittavana haittaohjelmia, joilla on isketty Ukrainaan.

– Haittaohjelmista näkyy hyvin selkeästi, että hyökkäykset tulevat Venäjältä käsin. Epäilemme, että ne tulevat nimenomaan Venäjä hallituksen käsien kautta. Eli puhutaan kyberaseista, kybersabotaasista ja kybervakoilusta.

Hyppösen mukaan haittaohjelmat lisääntyivät, kun Ukrainan kriisi lähti liikkeelle. Noin vuosi sitten nähtiin Hyppösen mukaan ensimmäiset laajemmat kyberhyökkäykset Ukrainassa. Haittaohjelmahyökkäyksiä on nähty myös muualla.

–  Mielenkiintoinen kuvio siinä on, että niitä hyökkäyksiä on tapahtunut kahdessa maassa. Hyökkäyksiä on paljon Ukrainassa, mikä on helppo ymmärtää, mutta hieman yllättäen toinen maa, mihin kyberhyökkäyksiä tehdään, on Puola.


Yrittäjyys Suomessa kasvussa

Hyppönen puhui Helsingin messukeskuksessa Nordic Business Forum - tapahtumassa MTV Uutislivelle myös yrittäjyydestä. Mikä on seuraava menestystarina Suomessa?

Tapahtuma kokoaa yhteen noin 5000 ihmistä Helsingin Messukeskukseen keskustelemaan tulevaisuuden menestystarinoista. Hyppönen muistuttaa, että talouden murrosaika kasvattaa yrittäjyyttä.

– Kun työpaikkoja ei ole, mutta töitä pitäisi tehdä, niin se kasvattaa yrittäjyyttä. Suomeen on tullut jo paljon uusia yrityksiä. Esimerkiksi Nokian muutos on tuonut paljon Start Up -yrityksiä.

Hyppösen mukaan Suomi tarvitsee suurta ja vahvaa yrittäjäkenttää.

– Ja jos meillä on suuri yrittäjäkenttä, tarkoittaa se myös epäonnistumisia, koska kaikki yritykset eivät voi menestyä. Se pitää hyväksyä.

 Samaa mieltä on MTV Uutislivessä vieraillut Idealist Group -yhtiön luova johtaja Saku Tuominen.

– Luovuus lähtee usein pakkotilanteesta tai intohimosta. Suomalaiset ovat hyviä pakkotilanteessa. Kun on pakko, niin olemme todella hyviä keksimään asioita. Silloin kun kaikki menee kohtuullisen hyvin, niin me emme ole kovin hyviä.

– Suomessa isoin haaste nimenomaan tällä hetkellä ei ole ideoimisen määrä vaan tekemisen määrä. Meidän pitäisi tehdä nopeammin, nyt me ylisuunnitellaan, maa on täynnä raportteja, työryhmiä ja post it -lappuja. Meidän täytyy muuttua tekijöiksi, ketterämmiksi tekijöiksi, jotka suunnittelevat ja tekevät samanaikaisesti.

Mikä on Suomessa ala, missä kannattaa sitten yrittää?

F-Securen tutkimusjohtaja uskoo vahvasti omaan alaansa. Uusia huippuja tulee Hyppösen mukaan teknologia-alalta

– Kyllä se on teknologiapuolella. Se miten netti muuttaa meidän elämää, on vasta ihan alussa. Webbi tuli 20 vuotta sitten ja se on yksi välähdys. Me ollaan nähty vain pieni osa siitä miten Webbi ja netti muuttaa meidän maailmaamme. Siellä on todella paljon mahdollisuuksia jäljellä. Kyllä se teknologia- ja it-ala, joka kannattaa.  

Hyppösen mukaan esimerkiksi tietoturvapuolella kannattaa olla suomalainen. 

– Suomesta käsin on hyvä viedä turvaa maailmalle, koska Suomi nähdään, ihan syystäkin, hyvin luotettavana maana. Maana, joka ei ole millään tavalla korruptoitunut, ja on riippumaton. Tämähän luo hyvän pohjan tietoturvapuolella. 

Lue myös:

    Uusimmat