Ukrainan rauhanneuvottelut täydessä käynnissä – tietoa tihkunut niukasti

Moskovan Kremlissä aloitettiin perjantai-iltana ratkaiseviksi luonnehditut neuvottelut Ukrainan tilanteesta.

Keskustelut olivat yhä meneillään iltayhdentoista aikaan eikä niistä ollut kantautunut julkisuuteen mitään tietoja. Neuvottelupöydässä istuivat Saksan liittokansleri Angela Merkel, Ranskan presidentti Francois Hollande ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Keskustelujen pohjana oli Merkelin ja Hollanden rauhansuunnitelma, jonka he olivat esitelleet torstaina Ukrainan presidentille Petro Poroshenkolle.  

Jännittyneestä tunnelmasta Moskovassa kieli se, että Merkelin ja Hollanden saapuessa Moskovaan perjantaina illansuussa, he matkasivat lentokentältä suoraan Kremliin ilman diplomaattisia tervetulotoivotuksia ja poseerauksia kuvaajille.  

Merkelin ja Hollanden suunnitelmasta ei ole tihkunut yksityiskohtia. Sen verran Hollande on sanonut, että suunnitelma perustuu Ukrainan alueelliseen koskemattomuuteen.  
Ennen matkaansa Moskovaan Merkel hillitsi toiveita taistelujen pikaisesta loppumisesta Ukrainassa.  
    
Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi seisovansa täysin Merkelin ja Hollanden rauhansuunnitelman takana. Hänen mukaansa tilanne Ukrainassa on kriittinen.

– Siksi tuen täysin liittokansleri Merkelin ja presidentti Hollanden pyrkimyksiä poliittisen ratkaisun löytämiseksi, hän sanoi.  

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden puolestaan sanoi, että Yhdysvaltojen ja Euroopan on yhdessä tuettava Ukrainaa.  

– Venäjän ei saa antaa muokata Euroopan karttaa, koska juuri sitä he tekevät, hän sanoi.  

Naton sotilaskomentaja amerikkalaiskenraali Philip Breedlove taas sanoi, että lännen täytyisi olla valmis käyttämään kaikkia käytettävissä olevia keinoja Ukrainan auttamiseksi taistelussa kapinallisia vastaan.

Hän ei kuitenkaan tarkentanut, voisiko kyseeseen tulla myös Ukrainan armeijan aseistaminen.  

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi torstaina, että presidentti Barack Obama tekisi pian päätöksen, toimitetaanko aseita Ukrainaan. Kerryn mukaan Obama odottaa vielä päätöstä sitä, millaisen vastaanoton uusi rauhansuunnitelma saa Putinilta.  

Useat Euroopan maat ovat suhtautuneet kriittisesti aseapuun, koska sen pelätään entisestään kiihdyttävän sotaa. 

Lue myös:

    Uusimmat