Mainos

Ukrainan presidenttikisasta tuli kahden kauppa

Vitali Klitshko saattoi ratkaista Ukrainan presidentinvaalit ilmoittamalla tänään, ettei lähde ehdolle. Sen sijaan hän kertoi tukevansa presidenttikisassa Petro Poroshenkoa ja pyrkivänsä itse Kiovan pormestariksi.

Roshen-suklaaimperiumilla rikastunut Poroshenko oli jo valmiiksi kärjessä mielipidetiedusteluissa, ja Klitshkon tuki pönkitti hänen ennakkosuosikin asemaansa entisestään.

Klitshko perusteli presidenttiehdokkuudesta luopumista hiipuvalla kannatuksellaan. Vielä edellistä presidenttiä Viktor Janukovitshia vastustaneiden mielenosoitusten aikaan Klitshkon kannatuslukemat olivat 20 prosentin hujakoilla. Sittemmin puolet kannatuksesta on haihtunut.

Asiantuntijoiden mukaan tilanteen rauhoituttua Kiovassa äänestäjät ovat kääntäneet katseensa kokeneempiin ehdokkaisiin.

-Meidän täytyy valita yksi ehdokas edustamaan demokraattisia voimia. Hänen täytyy olla se ehdokas, jonka kannatus on suurin, Klitshko perusteli Poroshenkon tukemista Udar-puolueelleen. 

Kaksi oligarkkia 

Klitshkon poistuttua kehästä presidenttiydestä jäi kamppailemaan kaksi oligarkkia, Poroshenko ja Julia Tymoshenko. Poroshenkoa pidetään näistä kahdesta vähemmän korruptoituneena ja ristiriitaisena hahmona.

Lisäksi Poroshenko onnistui saamaan kannatuksensa nousuun liittymällä jo varhain Janukovitshia vastustaneisiin mielenosoittajiin. Hän myös pysytteli kaukana neuvotteluista Janukovitshin kanssa eikä joutunut tekemään kompromisseja vihatun ex-presidentin kanssa.

Kaiken kukkuraksi viime vuosituhannen puolelta politiikassa ollut ja pahimmillaan liki vuosittain puoluetta vaihtanut Poroshenko on onnistunut luomaan itsestään kuvan tuoreena ehdokkaana.

Muiden presidenttiehdokkaiden kannatus on enemmän tai vähemmän marginaalista. Monenkirjavaan joukkoon kuuluvat muun muassa Alueiden puoluetta edustava Harkovan ex-pormestari Mihailo Dobkin, yläosattomista tempauksistaan kuuluisan Femenin perustaja Inna Shevtshenko sekä Ukrainan internetpuolueen toistaiseksi tuntematon ehdokas, joka esiintyy usein Tähtien sota -leffojen Darth Vader -hahmona.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.