Mainos

Ukrainan presidenttiehdokkaat tv-väittelyyn

Ehdokkaat valmistautuvat Ukrainan presidentinvaalien uusintakierrokselle. Suomesta tapaninpäivän vaaleihin matkustaa kymmenen tarkkailijaa.

Ukrainan presidenttiehdokkaat ovat valmistautuneet ainoaan televisioitavaan vaaliväittelyyn ennen ratkaisevaa äänestystä, joka järjestetään ensi sunnuntaina.

Länsimielisenä pidetty oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko käy illalla kaksi tuntia kestävän väittelyn haastajansa, Venäjän tukeman pääministerin Viktor Janukovitshin kanssa. Kilpakumppanien väittely lähetetään suorana tv-lähetyksenä. Keskustelusta odotetaan vilkasta ja kärkevää.

- Olen valmis väittelemään hänen kanssaan millä foorumilla tahansa ja minkä yleisön edessä tahansa. Haastan sen pelkurin ja suurisuun väittelyyn, Janukovitsh on aiemmin linjannut.

Jushtshenko kehottaa puolestaan vastaehdokastaan rauhoittumaan ja vakuutti voittavansa tapaninpäivän uusintavaalin.

Janukovitshin ilmoitettiin ensin voittaneen 21. marraskuuta pidetyn presidentinvaalin, mutta tulos mitätöitiin myöhemmin laajamittaisen vaalivilpin vuoksi.

Suomesta vaaleihin kymmenen tarkkailijaa

Suomesta lähtee yhteensä kymmenen tarkkailijaa valvomaan presidentinvaalien uusintakierrosta.

Heistä yhdeksän on Etyjin tarkkailijoita. Kymmenes on eduskunnan Etyj-valtuuskunnan varapuheenjohtaja, sosialidemokraattien kansanedustaja Kimmo Kiljunen, joka lähtee joulupäivänä suoraan Donetskiin.

Ulkoministeriö olisi ollut valmis lähettämään useampiakin tarkkailijoita, mutta joulu- ja perhesyyt tulivat monelle lähtijälle esteeksi, kertoo yksikön päällikkö Anu Laamanen-Ryter ulkoministeriön poliittiselta osastolta.

Ukrainaan lähtevät seitsemän tarkkailijaa ovat näinä päivinä lähdössä matkalleen Helsingistä, ja kaksi tarkkailijaa tulee Suomen lähetystöstä Kiovassa. Suomi antaa lisäksi 100 000 euron tuen Etyjin demokratiahankkeelle.

Kansainvälinen yhteisö lähettää tapaninpäivänä järjestettävää uusintakierrosta seuraamaan enemmän tarkkailijoita kuin viime kerralla. Tavoitteena on yli 1300 tarkkailijaa. Kaikki EU-maat osallistuvat, samoin Yhdysvallat ja Kanada. Lisäksi Ivy-maiden tarkkailijat ovat jälleen paikalla.

Viime kierroksella Ivyn tarkkailijat katsoivat, että presidenttivaalien toinen kierros oli sujunut rehellisesti ja oikeudenmukaisesti. Etyj oli eri mieltä.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.