Mainos

Ukrainan presidentinvaaleissa jouduttiin toiselle kierrokselle

Ukrainan presidentinvaaleissa on jouduttu toiselle kierrokselle. Ovensuukyselyiden mukaan opposition ehdokas Jushtshenko oli saanut hieman suuremman äänisaaliin kuin Venäjän tukema pääministeri Janukovitsh.

Ukrainan presidentinvaaleissa jouduttiin toiselle kierrokselle, kun kumpainenkaan pääehdokkaista ei saanut yli puolta äänistä. Äänestyksen päätyttyä eilisiltana julkaistujen ovensuukyselyiden mukaan opposition ehdokas Viktor Jushtshenko oli saanut jonkin verran suuremman äänisaaliin kuin pääministeri Viktor Janukovitsh.

Kahden riippumattoman ukrainalaisen tutkimuslaitoksen kyselyn mukaan Jushtshenkon etumatka oli kolme tai kahdeksan prosenttiyksikköä. Jälkimmäisessä kyselyssä oppositioehdokkaan suurempi johto johtui mahdollisesti siitä, ettei äänestäjien tarvinnut siinä antaa henkilötietojaan. Toisaalta venäläisen tutkimuslaitoksen kyselyssä Venäjän tukema pääministeri oli johdossa 43,5 prosentin kannatuksella Jushtshenkon joutuessa tyytymään 39,2 prosenttiin.

Venäläiskyselyn oli tehnyt arvostettu mielipidetutkimuslaitos. Laitoksen edustajat kertoivat uutistoimisto Reutersille, että kyselyn luotettavuus kärsi siitä, että monet eivät suostuneet kertomaan kysyttyjä henkilötietoja.

Ääntenlaskun alustavia tuloksia odotetaan täksi päiväksi. Jos kyselyiden tulos tänään vahvistuu, presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 21. marraskuuta.

Ukrainalaiset äänestivät vaaleissa hyvin vilkkaasti, ja äänestysprosentti oli yli 77. Vaalipäivän kuluessa saatiin runsaasti raportteja epäselvyyksistä vaalien toimittamisessa eri puolilta maata. Heti ei ollut kuitenkaan selvää, johtuivatko ongelmat tahallisesta vilpistä vai puutteellisista järjestelyistä. Kiovassa äänestäneen Janukovitshin mukaan hallitus on tehnyt kaikkensa varmistaakseen Ukrainan hyvinvoinnin.

- Tämä tarkoittaa ennen muuta sosiaaliturvaa ja palkkojen tasoa. En näe mitään syytä, miksi ukrainalaiset olisivat huolissaan.

Jushtshenko kävi antamassa äänensä pienen poikansa kanssa.

- Haluan elää kunnon maassa, missä ihmiset kunnioittavat johtajiaan eivätkä pelkää heitä - maassa, joka on oikeusvaltio ja jossa on rehellinen oikeusjärjestelmä, hän sanoi.

- Me voimme voittaa tänään ilman mitään vallankumousta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.