Mainos

Ukrainan poliittinen kriisi kiristyi jälleen

Ukraina on ajautunut poliittiseen kriisiin presidentin ja pääministerin välisen valtataistelun vuoksi.

Ukrainan poliittinen kriisi on jälleen tänään kiristynyt. Pääministeri Viktor Janukovitsh syytti presidentti Viktor Jushtshenkoa valmistautumisesta voimankäyttöön sen jälkeen kun presidentti ilmoitti ottavansa sisäministeriön joukot alaisuuteensa.

Janukovitsh tuomitsi presidentin määräyksen joukkojen ottamisesta pois sisäministeriön alaisuudesta vaarallisena ja perustuslain vastaisena. Hänen mukaansa se pahentaa huomattavasti kriisiä. Parlamentin puhemies, Janukovitshin liittolainen Oleksandr Moroz nimitti määräystä vallankaappaukseksi.

EU kehotti tänään Ukrainan kiistan osapuolia turvautumaan neuvotteluihin ja välttämään väkivallan käyttöä. Kehotuksen esitti puheenjohtajamaa Saksa. Venäjä sanoi olevansa huolissaan tilanteesta.

Jännitys kiristyi eilen, kun Jushtshenko erotti Ukrainan valtakunnansyyttäjän syyttäen tätä perustuslain rikkomisesta. Sisäministeriön alaiset joukot asettuivat kuitenkin uhmaamaan erottamista. He ryntäsivät valtakunnansyyttäjän virastoon jonne syyttäjä oli linnoittautunut ja ottivat yhteen presidentin turvallisuusjoukkojen kanssa.

Janukovitshia tukevat joukot valtasivat viraston ja vaativat valtakunnansyyttäjän palauttamista virkaan. Mukana oli myös pääministeriä tukeva sisäministeri Vasyl Tsushko. Voimakeinoja käytettiin, mutta tiettävästi kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Tsushko kertoi myöhemmin tänään, että sisäministeriön joukot ovat edelleen täysin hänen hallinnassaan.

- Sisäministerinä minä takaan turvallisuuden, Tsushko vakuutti. - Minua syytetään sekaantumisesta politiikkaan. No, sekaannun, koska olen väsynyt valheisiin ja roskaan, sisäministeri sanoi parlamentille.

Venäjä huolissaan

Pääministeri Mihail Fradkov sanoi tänään Venäjän olevan huolissaan Ukrainan tapahtumista. Fradkov kehotti Ukrainan viranomaisia noudattamaan lakia.

- Seuraamme Ukrainan tapahtumia jossain määrin huolissamme jännitteiden kiristymisestä yhteiskunnassa, hän sanoi. Hänen mukaansa on erittäin tärkeää, että demokraattinen prosessi Ukrainassa jatkuu ja laki ja järjestyy säilyy.

Ukraina on ajautunut poliittiseen kriisiin presidentin ja pääministerin välisen valtataistelun vuoksi. Jushtshenko hajotti parlamentin viime kuussa ja ilmoitti ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Myöhemmin presidentti lykkäsi vaalit pidettäväksi vielä määrittelemättömänä ajankohtana.

Lähes kaksi kuukautta parlamentin hajottamisen jälkeen osapuolet eivät edelleenkään ole päässeet sopuun vaalien päivämäärästä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.