Mainos

Ukrainan parlamenttivaalit sujuivat rauhallisesti

Mielipidekyselyt povaavat vaalivoittoa Venäjän tukemalle Viktor Janukovitshin oppositiopuolueelle. Kansainvälisten vaalitarkkailijoiden mukaan vaaleissa ei ole syytä epäillä vilppiä.

Ukrainalaiset ovat äänestäneet rauhallisesti maan ensimmäisissä parlamenttivaaleissa vuoden 2004 ns. Oranssin vallankumouksen jälkeen. Äänestysvilkkautta on kuvattu kohtalaiseksi.

Mielipidekyselyt ennustavat voittoa venäläismielisen entisen presidentin Viktor Janukovitshin puolueelle, mutta ehdotonta enemmistöä sen ei uskota saavan.

Ennakkoasetelmissa vasta toisena ja kolmantena tulevat oranssin vallankumouksen voittajien, sittemmin riitautuneiden presidentti Viktor Jushtshenkon ja Julia Tymoshenkon puolueet.

Vaalit sujuivat joidenkin mielestä jopa korostetun rauhallisesti. Vaalit eivät käytännössä näkyneet katukuvassa enää lauantainakaan, sillä kampanjointia ei sallittu vaaliviikonloppuna.

Ukrainan parlamenttivaaleihin osallistui 45 puoluetta, ryhmää tai vaaliliittoa. Käytännössä suurista vaikeuksista tai levottomuuksista ei raportoitu. Satunnaisia häiriötekijöitä sen sijaan oli: esimerkiksi yhteen vaalihuoneistoon heitettiin polttopullo.

Vaalivilppi ei todennäköinen

Vaaleja on seurannut yli 2000 länsimaista tarkkailijaa, joiden mukaan vaaleissa ei epäillä vilppiä. Vaaleja onkin pidetty Ukrainan toistaiseksi rehellisimpinä, vaikka joitakin väärinkäytösepäilyjä esitettiinkin.

Vaalihuoneistot avautuivat aamuseitsemältä, neljäsosa tosin myöhässä "teknisten" syiden vuoksi. Tämä tarkoitti muun muassa äänioikeutettujen nimilistojen puutteellisuutta tai puuttumista kokonaan. Osa äänestyspaikoista oli kiinni vielä iltapäivällä.

Aamulla ovien takana odotti jo kymmeniä äänestäjiä. Päivän mittaan äänestyspaikoille muodostui pitkiä jonoja. Vaalihuoneistot sulkeutuivat iltakymmeneltä.

Lopullisia vaalituloksia odotellaan huomenna. Tästä huolimatta presidentti Viktor Jushtshenko ilmoitti jo tänään aamupäivällä, että hän pyrkii aloittamaan hallitusneuvottelut heti huomenna osin riitaantuneen oranssikoalition kanssa. Näin estettäisiin venäjämyönteisen Alueiden puolueen nousu hallitukseen.

Ukrainan parlamenttiin valittiin 450 edustajaa. Parlamentti nimittää pääministerin eikä presidentti voi häntä erottaa.Parlamenttivaalien ohessa Ukrainassa järjestettiin neljät eri paikallisvaalit.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.