Mainos

Ukrainan parlamentti: Presidentin valtuudet opposition edustajalle

11:00

Ukrainassa parlamentti Ukrainan parlamentti on antanut presidentin valtuudet väliaikaisesti parlamentin puhemiehelle Oleksander Turtshinoville, joka on vankilasta vapautuneen Julija Tymoshenkon läheinen liittolainen.  

Parlamentti on kokoontunut valitsemaan maalle uutta pääministeriä ja hallitusta. Puhemies on asettanut tiistain takarajaksi uuden hallituksen muodostamiselle.

Virkaatekevä sisäministeri Arsen Avakov vakuutti parlamentille, että väkivaltaisuudet tutkitaan ja syylliset joutuvat vastuuseen. Potkut saaneesta valtakunnansyyttäjästä Viktor Pshonkasta on annettu pidätysmääräys.  

Keskustaoikeistolaisesta Isänmaa-puolueesta kerrottiin venäläiselle Itar-Tass-uutistoimistolle, että eilen vankilasta vapautettu puolueen puheenjohtaja Tymoshenko aikoo asettua ehdolle pääministeriksi.

Tymoshenko on aiemmin toiminut Ukrainan pääministerinä kahdesti, ensimmäisen kerran vuonna 2005 ja toisen kerran vuosina 2007-2010. Eilisiltana Tymoshenko puhui Kiovan Itsenäisyydenaukiolla kymmenilletuhansille ihmisille ja kehotti heitä jatkamaan protesteja.

STT:n toimittajan Ilona Vihosen Kiovassa haastattelemat ihmiset suhtautuvat ristiriitaisesti Tymoshenkoon.

-Hän on isänmaallinen ihminen, koska meni ulkomaille karkaamisen sijaan vankilaan, sanoi Uljana-niminen nainen.

Igor puolestaan sanoi, ettei kunnioita Tymoshenkoa lainkaan, sillä tämä ei ole koskaan tunnustanut virheitään. Haastateltavat ovat halunneet esiintyä jutuissa vain etunimellään.

Kiova rauhoittui 

Kiovassa tunnelma on pysynyt rauhallisena. Mielenosoitusten keskiössä olleelle Itsenäisyydenaukiolle valuu jatkuvasti väkeä, myös naisia ja lapsia. Tavalliset ihmiset jakavat siellä ruokaa ja vaatteita. 

Poliiseja ei ole näkynyt eilisillan jälkeen, mutta yleinen järjestys on pysynyt.

Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Arja Makkonen kertoo, ettei Kiovassa tarvitse enää pelätä turvallisuutensa puolesta.

Viime päivien levottomuuksien aikaan eri osista kaupunkia raportoitiin ryöstelystä ja autojen polttamisista. Nyt sellaista ei ainakaan laajasti enää tapahdu, Makkonen sanoo.

Turvallisuudesta vastaavat ainakin osaksi kansalaisten omat turvajoukot.

EU ja USA lupaavat apua 

EU ja Yhdysvallat ovat antaneet Ukrainalle lupauksia talousavusta. Unionin talouskomissaari Olli Rehn sanoo, että EU on valmis tarjoamaan merkittävää talousapua, kunhan maahan saadaan uusi hallitus. Ehtona on, että Ukrainan kriisiin saadaan poliittinen ratkaisu ja hallitus, joka on tosissaan sitoutunut uudistuksiin. 

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jacob Lew puolestaan totesi G20-maiden kokouksessa, että Yhdysvallat on valmis auttamaan Ukrainaa yhdessä Venäjän kanssa.

Eilen erotetun presidentti Viktor Janukovitshin olinpaikasta ei edelleenkään ole varmaa tietoa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Janukovitsh saattaa olla itäisessä Donetskin kaupungissa, missä yksi hänen asunnoistaan sijaitsee. Paikallisten asukkaiden mukaan turvatoimia on kiristetty Janukovitshin talon liepeillä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.