Ukrainan parlamentti torjui Tymoshenkon pääministeriyden

Tymoshenkon kannattajat ovat syyttäneet teknistä virhettä äänestystuloksen syyksi. Pääministeriehdokas itse on väittänyt kilpailijoidensa petkuttaneen.

Ukrainan parlamentti ei ole hyväksynyt Julia Tymoshenkon nimittämistä pääministeriksi. Tymoshenko oli presidentti Viktor Jushtshenkon ehdokas. Hän jäi äänestyksessä yhden äänen päähän valinnasta.

Valintaa yritetään uudelleen huomenna, kun parlamentti kokoontuu uuteen istuntoon.

Tymoshenkoa tukevilla puolueilla on niukka enemmistö eli 227 edustajaa 450-paikkaisessa parlamentissa. Hänen kannattajansa valittivatkin teknisistä virheistä heti äänestyksen jälkeen. Parlamentti äänesti kahteen kertaan, mutta toisellakin kerralla tulos oli sama.

Tymoshenko puolestaan syytti kilpailijoitaan petkuttamisesta.

- Tänään kokemamme petkuttaminen onnistuu vain lyhyen aikaa, Tymoshenko sanoi.

Tymoshenkon avustajan mukaan parlamentin sovittelulautakunta kokoontuu pohtimaan, miten umpikujasta päästäisiin.

Väistyvä pääministeri Viktor Janukovitsh sanoi, että äänestystulos osoittaa koalition hajanaisuuden. Hänen puolueensa on parlamentin suurin.

- Kahden paikan enemmistön varaan rakennettu koalitio ei ole koalitio, huomautti Alueiden puolueen edustaja Anna Herman.

Tymoshenko, 47, asetettiin pääministeriehdokkaaksi syyskuun parlamenttivaalien jälkeen.

Tymoshenko nousi pääministeriksi myös vuonna 2005 oranssin vallankumouksen jälkeen. Hän joutui eroamaan kiisteltyään presidentin kanssa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat