Mainos

Ukrainan parlamentti erotti kaksi ministeriä

Molemmat erotetut kuuluvat presidentti Viktor Jushtshenkon lähipiiriin. Hän on sanonut ryhtyvänsä vastatoimiin.

Ukrainan parlamentti erotti tänään kaksi ministeriä, jotka ovat tukeneet presidentti Viktor Jushtshenkon länsimielistä politiikkaa. Lähtemään joutuivat ulkoministeri Borys Tarasjuk ja sisäministeri Juri Lutsenko.

Tarasjuk on ollut presidentti Jushtshenkon läheinen liittolainen pyrkimyksissä lähentää Ukrainaa länteen. Hän on tukenut Ukrainan nopeaa liittymistä Natoon ja EU:hun. Lutsenko puolestaan oli johtava hahmo vuoden 2004 niin kutsutussa oranssissa vallankumouksessa, joka toi Jushtshenkon valtaan.

Ukrainan parlamentti ja hallitus ovat olleet kahnauksissa presidentin kanssa sen jälkeen kun Viktor Janukovitshista elokuussa tuli maan pääministeri. Nyt erotetut ministerit kuuluivat niihin harvoihin, jotka tukivat presidenttiä hallituksessa.

Tarasjukin erottamisen puolesta äänestettiin parlamentissa äänin 247-57, ja Lutsenkon erottaminen sai 248 edustajan kannatuksen. Erottamiseen vaadittiin vähintään 226 ääntä.

Jushtshenko on sanonut, ettei hän aio vain hiljaa tyytyä liittolaistensa erottamiseen vaan ryhtyy vastatoimiin. Luvassa onkin perustuslaillinen kiista, sillä Ukrainan äskettäin uusitun perustuslain mukaan vain presidentti voi nimittää ulkoministerin ja hänellä on myös veto-oikeus sisäministerin valintaan.

Perustuslaki ei selvennä, mitä tapahtuu jos presidentti ja parlamentti ovat erimielisiä ehdokkaista. Presidentin edustaja arvioi, että Jushtshenko aikoo seuraavaksi nimittää Tarasjukin takaisin samoihin tehtäviin, joista hänet juuri erotettiin.

(MTV3-STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.