Mainos

Ukrainan osaksi jääminen ei ole vaihtoehto Krimin kansanäänestyksessä

Krimin niemimaan liittyminen osaksi Venäjää näyttää entistä todennäköisemmältä. MTV Uutisten kirjeenvaihtajan Petri Sarasteen mukaan niemimaa on entistä enemmän venäläisten ja Venäjä-mielisten hallussa.

Ensi sunnuntaina järjestettävässä kansanäänestyksessä krimiläisillä on kaksi vaihtoehtoa: Krimin itsenäistyminen tai liittyminen osaksi Venäjää. Pysyminen Ukrainan osana ei ole edes mahdollista, mikä huolettaa etenkin alueen vähemmistöjä, ukrainalaisia ja tataareja.

– Olin juuri seuraamassa mielenosoitusta vapaan tiedonvälityksen puolesta. Ainoa vapaana oleva tv-asema lähettää monipuolisesti ohjelmaa sekä tataareille, ukrainalaisille että venäläisille sen puolesta, ettei viimeinenkin oljenkorsi nyt murtuisi. Erityisen huolissaan ollaan siitä, että kun äänestys Venäjään liittymisestä sunnuntaina tulee ja tulos tulee olemaan selvä, niin silloin heillä ei tule olemaan mitään mahdollisuuksia saada uutispalveluja omalla kielellään, ainoastaan ehkä internetin kautta, Saraste kertoi MTV uutisten uudessa iltapäivän Uutislive-nettilähetyksessä.

Uutisliven vieraana olleen Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan juuri vapaa tiedonvälitys on ollut ensimmäinen uhri koko Ukrainan kriisissä. Krimin venäläismielinen johto ehti jo korostaa, että tataarien ja heidän kielensä asemaa tullaan kohentamaan. Sarasteen mukaan kyse on tyypillisestä venäläispropagandasta,

– Mielenkiintoista on, että siinä ei puhuta ukrainan ja ukrainalaisten suojelemisesta eikä ukrainan kieltä taata, onhan heitä Krimillä myös, Smith muistutti.

Vapaa tiedonvälitys ei selkeästi miellytä Krimin venäläisiä.

– Mielenosoitukseen yritti päästä venäjämielisiä rettelöitsijöitä hajottamaan, poliisit saivat estettyä sen, ettei tappelusta tullut sen suurempaa, Saraste kertoi.

Saraste ei usko, että tunnelma kiristyy Krimillä suuremmiksi väkivaltaisuuksiksi ennen sunnuntain kansanäänestystä.

– Referendum halutaan viedä päätökseen lainmukaisin keinoin, vaikka laillisuudesta ei voi oikein tässä tilanteessa puhua. Äänestyksessä on vain kaksi vaihtoehtoa, liittyä Venäjään tai tehdä Krimistä itsenäinen. Vaihtoehtoa Ukrainan osaksi jäämisestä ei ole. On tosin hyvä kysymys, mitä tapahtuu tuloksen julkistamisen jälkeen, silloin tilanne on toinen, Saraste pohti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.