Mainos

Ukrainan neuvotteluissa ei päästy sopuun

Ukrainan väistyvä presidentti Leonid Kutshma syyttää neuvottelujen kariutumisesta Viktor Jushtshenkon johtamaa oppositiota.

Ukrainan poliittisen kriisin osapuolet eivät ole neuvotteluissaan päässeet yhteisymmärrykseen presidentin valtaoikeuksien kaventamisesta tai hallituksen erottamisesta. Väistyvä presidentti Leonid Kutshma ilmoitti kirjallisessa lausunnossa, että kansainvälisten välittäjien avustuksella käydyissä neuvotteluissa ei päästy sopimukseen.

Kutshma syytti neuvottelujen kariutumisesta presidenttiehdokas Viktor Jushtshenkon johtamaa oppositiota, joka vaati jälleen toisen presidenttiehdokkaan, pääministeri Viktor Janukovitshin hallituksen erottamista.

Aiemmin Kutshma sanoi sovun syntyneen keskusvaalilautakunnan erottamisesta ja vaalilain uudistuksesta, mitkä ovat olleet opposition keskeisiä vaatimuksia. Ukrainan poliittiseen kriisiin haettiin ratkaisua kuusi tuntia kestäneissä neuvotteluissa, jotka päättyivät varhain tänään aamuulla. Neuvotteluissa oli mukana EU:n, Puolan ja Liettuan edustajat.

Ukrainan parlamentti on koolla käsittelemässä presidentinvaalikriisiä. Joulukuun lopulla on määrä järjestää uusintavaali Jushtshenkon ja Janukovitshin kesken. Korkein oikeus mitätöi aiemmin kahden viikon takaisen presidentinvaalituloksen vilpillisenä. Tuloksen mukaan Janukovitsh olisi noussut presidentiksi.

Kutshma ei tue enää Janukovitshia

Janukovitsin vaalikamppanjan päällikön Taras Tshernovil mukaan Leonid Kutshma ei tue enää tue pääministeri Janukovitshin valintaa maan presidentiksi.

- On vaikeaa sanoa, milloin päätös tuesta luopumisesta syntyi, Tshernovil sanoi.

Janukovitsh myönsi Kutshman ja hänen välisen suhteen säröilleen, mutta vakuutti kaksikon välien olevan edelleen avoimet ja rehelliset. Kutshman lisäksi Janukovitshia on tukenut Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Kutshma antoi ymmärtää lehtihaastattelussa, että Janukovitshin pitäisi vetäytyä presidentin uusintavaalista, joka on edessä korkeimman oikeuden mitätöityä viime perjantaina Janukovitshin vaalivoiton vilpillisenä.

- Jos olisin (Janukovitsh), en osallistuisi (ehdokkaana uusintavaaliin), Kutshma sanoi New York Timesin eilen julkaisemassa haastattelussa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.