Mainos

Ukrainan mielenosoitukset jatkuvat yhä

Ukrainan oppositio vaatii hallitusta myöntämään, että vaalitulos väärennettiin, ennen kuin se suostuu aloittamaan neuvottelut kiristyneen tilanteen laukaisemiseksi.

Vaalien jälkeinen tilanne Ukrainassa on yhä erittäin sekava. Ukrainan opposition mukaan vaalit olivat vilpilliset. Oppositio vaatii hallitusta myöntämään, että se on väärentänyt vaalitulokset ennen kuin neuvottelut tilanteen ratkaisemiseksi voidaan aloittaa.

Oppositiojohtaja Viktor Jushtshenkon kannattajien mukaan näissä neuvotteluissa voidaan keskustella ainoastaan vallan siirtämisestä Justshenkolle, ei mistään muusta. Ukrainan korkeimman oikeuden johtaja Nikolai Shelest puolestaan kehotti Jushtshenkoa valittamaan oikeuteen, jotta vaalitulokset ainakin joidenkin äänestyspaikkojen kohdalta voitaisiin mitätöidä. Shelestin mukaan kummankin ehdokkaan kampanjatoimistot ovat tehneet virheitä.

Ukrainan keskusvaalilautakunnan odotetaan julkaisevan maan presidentinvaalien viralliset tulokset tänään. Lähes lopullisen tuloslaskennan mukaan voittajaksi nousee pääministeri Viktor Janukovitsh.

Kymmenettuhannet opposition kannattajat ovat jatkaneet mielenosoituksiaan Kiovassa jo kolmatta päivää

EU: Vaaliprosessi tutkittava ennen tuloksen julkistamista

Euroopan unioni kehottaa Ukrainan viranomaisia siirtämään presidentinvaalien virallisen tuloksen julkistamista, kunnes vaaleihin liittyvät epäselvyydet on tutkittu.

Ukrainan kriisistä huolensa on ilmaissut muun muassa EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso.

- Valitamme, että Ukrainan viranomaiset eivät ole käyttäneet hyväkseen tätä tilaisuutta osoittaa, että he ovat sitoutuneet demokratiaan, Barroso sanoi.

Myös Saksan liittokansleri Gerhard Schröder on tarjonnut apuaan Ukrainan kriisin ratkaisemiseen. Liittokansleri sanoo, että tilannetta Ukrainassa ei saa päästää kärjistymään ja että hän itse on valmis auttamaan ratkaisun löytämisessä.

Schröder antoi myös ymmärtää, että hän aikoo puhua Ukrainan tilanteen kehittymisestä Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Schröderin mielestä Ukrainan presidentinvaaleissa on tapahtunut "massiivinen petos", mutta tilanne on ratkaistava rauhanomaisesti.

Yhdysvallat vaati jo eilen, että Ukrainan virallinen vaalitulos ilmoitetaan vasta, kun syytökset vaalivilpistä on tutkittu.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.