Mainos

Ukrainan kriisineuvotteluissa sopu?

Ukrainan ja EU-ministerien kriisineuvotteluissa on saatu aikaan sopu, kertoo Ukrainan presidentin kanslia.

Puolan pääministerin Donald Tuskin mukaan Janukovitshin kanssa on kuitenkin saatu vasta aikaan sopimusluonnos, mutta lopullista sopimusta ei ole vielä tehty. Hän on varovainen kriisin loppumisen arvioinnin suhteen.

Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen mukaan opposition edustajat haluavat vielä neuvotella asiasta omiensa kanssa.  

Aiemmin tiedotettiin, että sopimus olisi määrä allekirjoittaa tänään. Presidentin kanslia ei ole vielä kertonut sopimuksen yksityiskohtia.  

Kolmen EU-maan ulkoministerit neuvottelivat koko viime yön kriisin poliittisesta ratkaisusta presidentti Viktor Janukovitshin ja opposition kanssa.

Maan väkivaltaisuuksissa on kahden päivän aikana kuollut ainakin 75 ihmistä.

Lähettiläs: Parlamentti haluaa ratkaista kriisin

Suomen Ukrainan-suurlähettilään Arja Makkosen mukaan Ukrainan parlamentti näyttää sitoutuneen voimakkaasti maan kriisin ratkaisemiseen. Hänen mukaansa on tärkeää, että parlamentti on saanut rivinsä kokoon. Parlamentti päätti yöllä lopettaa terrorismin vastaisen operaation ja tehdä töitä joka päivä niin kauan, että kriisiin saadaan ratkaisu.

Parlamentin istuntoihin on osallistunut myös hallituspuolueiden edustajia. BBC:n mukaan heitä on ollut kymmeniä.

Makkosen mukaan lähipäivinä selviää, kuinka suuri osa Ukrainan kansanedustajista haluaa tehdä virallisestikin pesäeroa presidentti Viktor Janukovitshiin.

"Kaikki eivät halua sopua"

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Ukrainassa on liikkeellä voimia, jotka eivät halua maahan sopua. Hänen mukaansa tällaisia ryhmittymiä ja ääriliikkeitä on sekä hallituksen että mielenosoittajien puolella. Ne haluavat estää rauhan toteutumisen eivätkä ole kenenkään puolella.

Tuomiojalla ei ole tietoa Ukraina-neuvottelujen sopimusluonnoksen sisällöstä. Hän pitää todennäköisenä, että siihen on kirjattu ainakin presidentinvaalien aikaistaminen.

Tuomiojan mielestä suurin este sopimukselle on sovinnonhalun puute.

- Katkeruus puolin ja toisin kasvaa, jos tulee lisää uhreja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.