Mainos

Ukrainan kriisi: Yksikin laukaus voi provosoida joukot – VIDEO

Asiantuntijan mukaan Ukrainan kriisi on nyt niin herkässä tilanteessa, että yksikin laukaus voi aiheuttaa lumipallo-efektin. 

– Joku taho voisi provosoida sen liikkeelle. Kun on kaksi valtiota, jotka haluavat pitää omastaan kiinni, vaara on olemassa, sanoo everstiluutnantti Petteri Kajanmaa Maanpuolustuskorkeakoulusta MTV Uutisten haastattelussa. 

Hän muistuttaa, että Ukrainan asevoimien sodanaikainen vahvuus on merkittävä. Se Ukraina kykenee liikekannallepanemaan ja varustamaan useita satoja tuhansia sotilaita.

– Heillä on perinteiseen sodankäyntiin kykenevää, joskin hieman vanhentuneella kalustolla varustettua sotajoukkoa. He kykenevät valvomaan Ukrainan rajaa ja vastaamaan sotatoimiin varmasti, Kajanmaa sanoo.

Kajanmaan mukaan Krimillä ei ole vielä sen vahvuista venäläisjoukkoa, joka pystyisi estämään Ukrainan armeijan tulon alueelle.

– Krimin irroittaminen Ukrainasta vaatisi operaation Venäjältä. Toki Venäjällä tähän kyky on, heidän keskinen ja läntinen sotilaspiiri ovat korkeassa valmiudessa, joukot lähtövalmiina.

Hänen mukaansa on otettava huomioon myös se, ettei kukaan tiedä, keitä ovat aseistautuneet, hallintorakennuksia haltuunsa ottaneet joukot. 

– Ei tiedetä, ovatko nämä joukot operaatioon valmistautumista.

Kajanmaan mukaan tällä hetkellä ei ole tietoja siitä, että venäläisjoukkoja olisi levittäytynyt Itä-Ukrainaan. Jos näin olisi, olisi kriisin vakavuus kertaheitolla ihan uutta luokkaa.

Kajanmaan mukaan Krimillä on historiallisesti merkitystä Venäjälle, mutta taktisesti Sevatopolin satama ja sen kautta pääsy Mustallemerelle ja sitä kautta Välimerelle on huomattava.

– Tässä vaiheessa Venäjä ei voisi luopua Krimin tukikohdasta Ukrainan vaatimuksesta, eli kriisissä on huomioitava sotilasstrateginen näkökulma.

Kajanmaan mukaan tällä hetkellä Venäjän päällimmäinen pyrkimys on turvata omien intressien eli esimerkiksi laivastotukikohtien ja varastojen säilyminen Krimin niemimaalla sekä venäjänkielisten ihmisten turvallisuus.

– Turvallisuuspoliittisesti Venäjällä ei ole enää poispääsyä tästä tilanteesta ilman, että suurvaltastatus olisi jollain tavalla horjuttunut. He ovat joutuneet jonkinlaiseen pussinpohjaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.