Mainos

Ukrainan kriisi painaa suomalaisfirmoja – tilauksia jäissä

Useilla suomalaisyrityksillä on toimintaa Ukrainassa, joka on ollut viime viikkoina poliittisten mullistusten kourissa.

Finpron tietojen mukaan Ukrainassa toimii ainakin toistakymmentä suomalaisyritystä joko suoraan tai tytäryhtiöiden kautta.

Yksi näistä yrityksistä on Tikkurila Group, jolla on Kiovan lähellä tuotantopiste, toimistotilat ja varastotilaa. Työntekijöitä on satakunta.

– Kun tilanne viime viikolla kärjistyi, päätimme pysäyttää toiminnan kymmenen päivän ajaksi. Halusimme taata työntekijöiden turvallisuuden, mutta toiminnan pysäyttämiseen vaikutti myös se, että julkinen liikenne oli käytännössä jäissä., kertoo Tikkurila Groupin sijoittajasuhdepäällikkö Minna Avellan.

– Tilanne kuitenkin rauhoittui yllättävän nopeasti, joten olemme käynnistelleet toimintaa tällä viikolla. Maanantaina olisi tarkoitus käynnistää toiminta normaalisti - edellyttäen, että tilanne säilyy rauhallisena.

Avellanin mukaan Ukrainan toiminta ei konsernitasolla ole niin merkittävä markkina-alue, että toiminnan pysäyttäminen näin lyhyeksi ajaksi olisi tuonut seurauksia liiketoimintaan. Nyt katseet ovat Krimin niemimaan tilanteessa.

– Jos tilanne lähtee siellä eskaloitumaan, on sillä varmasti vaikutusta. Toivomme ennen kaikkea Ukrainan kansan puolesta, että tilanne saataisiin pian normalisoitua, mutta emme halua muuten ottaa poliittiseen tilanteeseen kantaa.

Poliittinen levottomuus huonoa bisnekselle 

Puutarha-alan ammattilaisia palvelevalla Schetelig-konsernilla on toimintaa Kiovassa, Krimin autonomisen alueen kainalossa Khersonissa sekä Krimin pääkaupungissa Simferopolissa – eli levottomuuksien takia uutisiin nousseissa kohteissa. Työntekijöitä Ukrainassa on 15. 

– Kiovan levottomuudet keskittyivät pitkälti keskustaan eivätkä varsinaisesti näkyneet meillä. Krimillä toimimme maaseudulla eikä sieltäkään ole vielä mitään kuulunut, kertoo Schetelig Oy:n ulkomaantoimintojen johtaja Paul Kauste

Liiketoiminnan kannalta pahinta Kausteen mielestä on se, että Ukrainan rahayksikkö grivna on heikentynyt voimakkaasti.

– Olemme joutuneet perumaan tehdyt tilaukset toimittajille ja olemme ilmoittaneet, että vapautamme niitä vain sitä mukaa kun tiedämme, että saamme rahaa. 

Puutarhayhtiö Scheteligissä seurataan nyt Ukrainan poliittista tilannetta tarkkaan.

– Paljon riippuu nyt siitä, saako Ukraina rahoituksen järjestymään. Siellä on hyvin vaikea toimia, jos maa ei saa pikaista hätärahoitusta. Niin kauan kuin on poliittista levottomuutta, niin kauan se on huonoa bisnekselle, Kauste summaa.

Tilausten perumisen kustannuksia ei vielä pysty laskemaan, mutta toisaalta Scheteligin toiminta Ukrainassa on Kausteen mukaan konsernitasolla melko pientä, 3-4 prosentin luokkaa konsernin liikevaihdosta.

"Ei Ukrainan kokoinen talous kerralla pysähdy"

Kunnille ja urheiluseuroille muun muassa jalkapallokenttiä myyvällä Saltex Oy:lla on Ukrainassa ainoastaan myyntitoimintaa, mutta maan nopeasti kärjistynyt kriisi näkyy myös heillä.

– Viime viikkoon asti meille tuli Ukrainasta tarjouskyselyitä ja järjestimme paikallisen jalkapalloliiton edustajien vierailua Suomeen, mutta viimeinen viikko on ollut hiljaista. Siellä ovat varmaankin kaikki suunnitelmat nyt menneet kriisin myötä uusiksi, kertoo Saltex Oy:n myyntijohtaja Hannu Salmenautio.

Salmenaution mukaan Ukrainan tulevaisuudesta on juuri nyt vaikea sanoa mitään.

– Kyllähän se vaikealta näyttää ja jonkin aikaa menee varmasti siihen, että tilanne normalisoituu. Uskon kuitenkin, että jatkamme toimintaa Ukrainassa, vaikka taukoja saattaa nyt tulla. Aikoinaan oranssin vallankumouksen aikana tuli myös taukoa, mutta kyllä normaalit työkuviot lähtivät pian menemään kuten ennenkin.

Salmenautio muistuttaa, että taloudellisesta kriisistä huolimatta Ukrainan kokoisessa maassa on aina kulutusta ja tarvetta erilaisille tuotteille.

– Ei Ukrainan kokoinen talous kerralla pysähdy. Tällaisena hetkenä kulutus ei kuitenkaan ole päällimmäisenä mielessä, joten mekin laitamme vähän jarrua ja jäämme odottelemaan, että maa saa perusasiat kuntoon. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.