Ukrainan kriisi myrkkyä Suomen taloudelle

Ukrainan kriisi on pitkittyessään myrkkyä Suomen talouden elpymiselle, arvioivat STT:n haastattelemat ekonomistit.

Sijoittajat ovat tehneet tänään jo omia johtopäätöksiään. Venäjällä pörssit ovat olleet tuhdissa laskussa, mutta myös Helsingin pörssin Venäjä-riippuvaisten yhtiöiden kurssit niiasivat reippaasti.

Venäjä on Suomelle kolmanneksi suurin vientimaa, ja venäläiset ovat tärkeä ryhmä esimerkiksi Suomen matkailulle.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan eväät sille, että kriisi aiheuttaa lisäongelmia Suomen taloudelle, ovat olemassa.

-Jos tilanne laukeaa muuttamassa viikossa, niin tästä päästään jollain lailla yli, uskoo Kuoppamäki.

Suomen talouden on odotettu elpyvän viennin vedolla. Kuoppamäki arvioi, että kriisin pitkittyessä käännettä voidaan joutua odottamaan pidempään.

-Jos on ajateltu, että keväällä pitäisi näkyä jotain positiivista, niin tilanteen pitkittyessä se voi lykkääntyä loppuvuoteen, Kuoppamäki sanoi.

Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju näkee markkinaliikkeissä tällä hetkellä ylireagointia, joka tasaantuu, jos kriisi rauhoittuu.

-Venäjän kasvua on ylläpitänyt luotonannon kasvu. Korkojen nousu pienentää kotitalouksien mahdollisuutta velaksi elämiseen ja se hidastaa Venäjän talouskasvua, Kangasharju sanoo.

Kangasharjun mukaan tilanteen pitkittyminen hidastaisi myös Suomen talouden toipumista. Näin käy erityisesti, jos kauppapakotteet astuvat kuvaan ja alkavat hidastaa myös Euroopan kasvua.

-Eurooppa tuo kolmanneksen öljystä ja kaasusta Venäjältä. Jos nämä toiminnat häiriintyvät, niin silloin häiriintyy koko Euroopan talous, Kangasharju muistuttaa. 

Heikkenevä rupla iskee myyntiin

Viime kuukaudet alamäessä ollut Venäjän rupla painui tänään ennätyksellisen alas suhteessa dollariin. Epävarmuus saa sijoittajat vetämään sijoituksia pois Venäjältä, ja tämä painaa ruplaa. 

Ruplan alamäki luo epävarmuutta koko Venäjän talouteen. Venäjän keskuspankki pyrki tänään tukemaan ruplaa nostamalla ohjauskorkonsa 7 prosenttiin 5,5 prosentista ja aloittamalla ruplan tukiostot.

Ruplan alamäki tuntuu Venäjällä bisnestä tekevissä suomalaisyrityksissä.

-Sehän vaikuttaa meidän Venäjän-myyntiimme voimakkaasti, arvioi viestintäjohtaja Nora Malin Stockmannilta.

Ruplan syöksyessä myös venäläisten ostovoima heikkenee.

-Me ostamme pääosan tuotteistamme euroissa. Kun ruplan kurssi heikkenee, joudumme nostamaan myös hintoja, Malin sanoo.

Yhtiöstä ei haluta kommentoida mahdollisten Venäjän talouspakotteiden vaikutuksia. Stockmannilla on useita tavarataloja Venäjällä, mutta ei enää toimintaa Ukrainassa. Venäjän-tavaratalot toimivat normaalisti kriisistä huolimatta. 

Fennovoima aikoo jatkaa normaalisti 

Suomessa tunnetuin venäläisväritteinen bisneshanke on Fennovoiman kaavailema ydinvoimala Pyhäjoelle. Hankkeen venäläinen laitostoimittaja Rosatom on tulossa hankkeeseen kolmanneksen omistusosuudella ja se on ollut valmis lisäämään omistustaan nykyisestä 34 prosentista.

Fennovoiman hallituksen puheenjohtaja Pekka Ottavainen sanoo, että he seuraavat tarkasti kriisin kehittymistä ja ovat "valveilla" tilanteen edistymisen suhteen.

-Me Fennovoiman puolella jatkamme hanketta normaalilla tavalla, Ottavainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat