Mainos

Ukrainan Jushtshenko: Me emme anna periksi

Ukrainan väistyvä presidentti Leonid Kutshma on aloittanut neuvottelut Ukrainan vaalikriisin osapuolten kanssa. Oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko vakuuttaa kannattajiensa jatkavan mielenosoituksia Kiovassa, kunnes presidentinvaalien tulos on mitätöity.

Eilen Ukrainan korkein oikeusistuin päätti, ettei pääministeri Viktor Janukovitshin virkaanastujaisia voida järjestää ennen kuin vaalivilppisyytökset on selvitetty. Vaalien vastaehdokas, oppositiojohtaja Viktor Jushtshenko on vakuuttanut, että hänen kannattajansa osoittavat mieltään Kiovassa niin kauan, kunnes vaalitulos on kumottu.

Mielenosoittajat ovat pysyneet tiiviisti kaupungin kaduilla huolimatta talvisesta säästä. Kaupungin asukkaat ovat tuoneet teltoissa yöpyville mielenosoittajille peittoja sekä lämpimiä vaatteita. Tänään opposition kannattajien joukko esti pääministeri Janukovitshia pääsemästä sisään hallitusrakennukseen.

Osapuolet aloittivat neuvottelut

Leonid Kutshma on aloittanut illalla neuvottelut Jushtshenkon ja Janukovitshin kanssa. Kokouksessa ovat mukana myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ja Puolan presidentti Aleksander Kwasniewski.

Sekä EU että Yhdysvallat ovat sanoneet, että ne eivät aio hyväksyä vaalitulosta. Janukovitshia vaalivoitosta jo onnitellut Venäjän presidentti Vladimir Putin on puolestaan varoittanut ulkopuolisia sekaantumasta Ukrainan asioihin.Myös Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on huomauttanut, että eräiden hallitusten yritykset ohjata Ukrainan tilannetta tekee Venäjän levottomaksi.

Opposition mukaan hallitus syyllistyi vaalivilppiin. Myös ulkomaalaiset tarkkailijat havaitsivat vaaleissa useita puutteita. Vaalien voittajaksi julistettu pääministeri Janukovitsh syyttää länsimaita Ukrainan opposition tukemisesta. Hänen mukaansa oppositio on osallistunut laittomuuksiin ja toiminut vastoin demokratian periaatteita järjestämällä mielenosoituksia.

Presidentinvaalikiistassa kulminoituvat erimielisyydet Ukrainan ulkopolitiikan suunnasta. Janukovitsh tiedetään Venäjä-mieliseksi ja presidentti Putinin suojatiksi. Jushtshenko puolestaan veisi maan lähemmäs länttä ja Euroopan unionia.

Janukovitsh ja Kutshma vaativat loppua mielenosoituksille

Pääministeri Janukovitsh ja väistyvä presidentti Leonid Kutshma ovat kehottaneet opposition kannattajia lähtemään pois Kiovan kaduilta. Kiovan keskustassa kannattajilleen puhunut Janukovitsh nimitti suurmielenosoituksia vallankaappausyritykseksi. Presidentti Kutshma puolestaan pyysi televisiopuheessaan, että väkijoukot palaisivat koteihinsa.

(MTV3-AFP)

(Kymmenen uutiset 26.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.