Ukrainan armeijan toimet muistuttavat farssia

Ukrainan armeijan toimet maan itäosan separatisteja vastaan muistuttivat keskiviikkona ajoittain enemmän sotilasfarssia kuin sotilasoperaatiota. 

Tapahtumien keskipisteenä vaikutti olevan Kramatorskin kaupunki, jossa maan armeija menetti ensin kuusi panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa. Puolustusministeriön mukaan paikalliset asukkaat olivat ensin pysäyttäneet ajoneuvot, minkä jälkeen "ääriainekseen kuuluvat" olivat ottaneet ne haltuunsa. 

Ajoneuvot siirrettiin heti Slovjanskiin, missä aseistetut joukot ottivat ne valvontaansa. Omien sanojensa mukaan joukot olivat ukrainalaisia vapaaehtoisia ja armeijasta loikanneita sotilaita. 

Väkijoukko piiritti Kramatorskissa vielä toisenkin kolonnan, johon kuului 14 panssariajoneuvoa. AFP:n paikan päällä olevan toimittajan mukaan kolonna pääsi jatkamaan vasta, kun sotilaat olivat luovuttaneet - osa itkien - aseidensa lukot mielenosoittajille. 

 "On käsky ajella, ei taistella" 

Suomalaistutkijoita operaation karahtaminen kiville ei yllättänyt. 

– Panssariajoneuvot, jotka siellä ovat ajelleet, ovat saaneet käskyn ajella, ei käskyä taistella. (Entinen presidentti) Janukovitshhan menetti legitimiteettinsä täydellisesti siinä kohdassa kun Maidanilla alkoi kuolla ihmisiä. Kyllähän tässä on se viisaus takana, että jos aloitetaan väkisin homman purkaminen, siinä auttamattomasti tulee kuolonuhreja ja sitten ollaankin uudelleen pattitilanteessa, pohti Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentin Arto Nokkalan mukaan Venäjällä on kuitenkin toistaiseksi korkea kynnys puuttua tilanteeseen sotilaallisesti. 

– Aika iso askel olisi Venäjälle tässä tilanteessa pistää joukkoja rajan yli, vaikka valmius siihen onkin, Nokkala sanoi. 

Kummankin tutkijan mukaan kaikki odottavat nyt Geneven torstaisia neuvotteluja, joihin osallistuvat Ukraina, Venäjä, EU ja Yhdysvallat. 

– Vaikka kukaan ei ole vielä ensimmäisenä suostunut räpäyttämään silmiään, niin huomiseen on selvästi panostettu hirveästi. Venäjän puolellakin ykkösratkaisu on, ettei armeijaa tarvitse käyttää. Tilanne pidetään vakavana ja jännittyneenä, jotta neuvotteluasemat säilyvät hyvinä, mutta se ei saa räjähtää käsiin, kiteyttää Smith.  

Lue myös:

    Uusimmat