Ukrainalaisten usko tulitaukoon ja länsimaihin horjuu

Ukrainalaisten usko tulitaukoon ja separatistien valtaamien alueiden takaisinsaamiseen vähenee päivä päivältä.

Useiden arvioiden mukaan tulitauko Ukrainassa on mahdollinen sitten, kun Ukrainan joukot ovat saaneet itäosissa sijaitsevien Donetskin ja Luhanskin alueet takaisin haltuunsa separatisteilta. Tänään Kiovasta palanneen MTV Uutisten ulkomaantoimittajan Aino Huilajan mukaan tavalliset ukrainalaiset eivät kuitenkaan enää jaksa uskoa tähän. 

– Ainakin länsimielisessä Kiovassa suurin osa kaupungin asukkaista toivoo näin, mutta suhtautuvat kriittisesti siihen, onko näin todella tapahtumassa. Ukrainalaismedia on tällä hetkellä armeijalähteiden varassa. Kiovalaiset tietävät, että idässä ei ole selkeitä rintamia, vaan eri kapinallisryhmät pitävät eri alueita hallussaan ja tietoa tulee todella vähän, Huilaja sanoo.

– Lisäksi itänaapurin eli Venäjän pelko on Ukrainassa melko suuri: kaikilla on mielessä, miten kävi Krimin niemimaalle. 

Ukrainalaisten kriittisyys myös länsimaita kohtaan on kasvanut. Euroopan Unioni yrittää vaikuttaa kriisiin diplomatialla ja pakotteilla, mutta Ukrainassa näihin toimiin ei kohdistu kovin suuria odotuksia.

– Epäluulo EU:ta kohtaan kasvaa, mikä näkyy ennen kaikkea tavallisten ukrainalaisten kanssa keskustellessa. Esimerkiksi kuuluisan Maidan-aukion lähettyvillä paikallinen taiteilija oli tehnyt pilakuvia, joissa EU on pistänyt päänsä puskaan samalla, kun Ukrainassa soditaan.

Ukrainalaisten uskoa on horjuttanut myös se seikka, että separatisteja vastaan taistelevat Ukrainan joukot eivät ole kovin yhtenäinen ryhmä. Ukrainan armeijan lisäksi Itä-Ukrainassa on taistelemassa esimerkiksi maan puolustusministeriön kokoamia vapaaehtoisia sekä niin sanottuja partisaaneja. 

– Partisaanit ovat hieman omapäisiä joukkoja, joihin kuuluu muun muassa kansallismielinen Oikea sektori -ryhmä. Tälle Oikealle sektorille tuli juuri eilen kärhämää Ukrainan johdon kanssa, kun ryhmä uhkasi marssia jopa Kiovaan saakka, ellei heidän vangittuja jäseniään vapauteta. Aivan niin yhtenäinen joukko ei siis ole taistelemassa separatisteja vastaan kuin esimerkiksi uutisten perusteella voisi kuvitella.

Lue myös:

    Uusimmat