Mainos

Ukrainalaisista marjastajista vielä kymmenen jäljellä

Poliisin mukaan poimijoiden vaikeudet johtuivat onnettomista yhteensattumista.

Alkujaan yli sadasta ukrainalaisesta ja venäläisestä marjanpoimijasta vielä kymmenen jatkaa sinnikkäästi tarpomistaan Rovaniemen marjamailla. Poliisin mukaan joukolla ei ole mitään hätää ja ukrainalaisten kesällä uutisoitu ahdinko johtui onnettomien yhteensattumien summasta.

Poimijoille majoituksen järjestänyt yrittäjä väittää, että kyse on huijareista, joilla on rahaa olueen ja autoihin.

Rikosylikonstaapeli Markku Kumpu Rovaniemen poliisista uskoo, että Rovaniemelle tulleiden marjanpoimijoiden ongelmat juonsivat juurensa huonoista järjestelyistä.

-Suurin ongelma tuli siitä, että täällä ei ollut marjoja. Viikon kuluttua saapumisesta suurin osa heistä oli jo rahattomia. Osa heidän matkarahoistaan meni siihen, että he tulivat taksilla rautatieasemalta majapaikkaansa, vaikka heille oli järjestetty linja-autokuljetus, Kumpu selvittää.

Ukrainalaisten matkanjärjestäjänä toimi ukrainalainen Fiesta Tours. Kummun mukaan osasyy syntyneeseen soppaan oli sillä, että Suomessa marjamatkaa organisoinut yritys meni konkurssiin.

-Jatkossa järjestelyjen pitää olla ihan erilaisia. Poimijoille täytyy antaa varmaa tietoa siitä, onko marjaa. Lisäksi poimijoille on järjestettävä opastus ja kuljetus marjapaikoille. Eiväthän ulkomaalaiset osaa omin nokkinensa kauas majapaikasta kävellä, rikosylikonstaapeli tuumaa.

Hän kertoo, että ukrainalaisilla ja venäläisillä marjanpoimijoilla on viisumi voimassa 23. syyskuuta asti.

Vuokria rästissä

Nuoret marjanpoimijat luulivat pääsevänsä Suomen-matkallaan kelohonkamökkeihin. Pettymys oli suuri, kun paikalla majapaikaksi paljastui koulun lattia. Majoituksen järjestäneen Luoston Outa-Serviisin yrittäjä Pirjo Outa-Huhtala sanoo, että tieto ja kuvat koulumajoituksesta lähetettiin ukrainalaiselle matkanjärjestäjälle.

-Se mainosti poimijoille majoitusta väärin. Vain neljällä opiskelijalla taisi olla tieto koulumajoituksesta.

Outa-Huhtalan mukaan osa vuokrista on jäänyt poimijoilta maksamatta. Outa-Huhtala onkin jo ryhtynyt toimiin vuokrien peräämiseksi Fiesta Toursilta. Vuokria on rästissä nelisentuhatta euroa.

Outa-Huhtala ei usko, että Tiaisen koulun asukit olisivat rahattomia. He ovat saaneet rahaa puhdistamalla ja myymällä itse marjansa torille. Outa-Huhtalan mukaan poimijoilla on ollut omaa rahaa aiemminkin toisin kuin he itse ovat väittäneet.

-He ovat ostaneet viisi autoa! Kun kävin paikalla, siellä oli yli 20 mäyräkoiraa kaljaa. Silti vuokrarahoja ei löydy, Outa-Huhtala paheksuu.

Hänen mukaansa Tiaisen koululla oli vielä viime viikolla viisitoista poimijaa. Viisi heistä lähti pari päivää sitten.

-Yhdet meinasivat mennä Turusta yli Ruotsiin, kun siellä on kuulemma paremmat marjamaat. Heidän autossaan oli talvirenkaat alla ja tuulilasi tuhannen palasina, joten en tiedä, ovatko he päässeet rajan yli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.