Mainos

Ukraina: Venäjä sulki kaasuhanansa

Ukrainan mukaan Venäjä on keskeyttänyt kaikki Ukrainan kautta kulkevat kaasutoimitukset. Ukrainan kaasumonopoli Naftogaz kertoi, että kaasun tulo tyrehtyi ennen aamukahdeksaa paikallista aikaa.

Yhtiön edustaja Valentin Zemljanski sanoi Venäjän jättäneen Euroopan ilman kaasua.

Pula kaasusta alkaa tuntua jo Ranskassa ja Italiassakin. Kovimmin kaasuviennin loppumisesta kärsivät Balkanin maat.

Yön aikana kaasutoimitukset katkaistiin Tshekkien kautta Länsi-Eurooppaan. Eilen toimitukset Ukrainan kautta tyrehtyivät Bulgariaan, Kreikkaan, Kroatiaan ja Turkkiin.

EU pitää tilannetta täysin kestämättömänä ja vaatii Venäjää ja Ukrainaa sopimaan keskinäiset kiistansa. Venäjä ja Ukraina ovat antaneet vihjeitä siitä, että neuvotteluhalukkuutta saattaa löytyä molemmin puolin.

Venäjä on syyttänyt Ukrainaa länteen tarkoitetun kaasun varastamisesta, mutta Ukraina kiistää väitteen.

Venäjän ilmoitus Ukrainan kautta kulkevien kaasuhanojen sulkemisesta koettelee Eurooppaa. Osalla maista on varmuusvarastoja, mutta osa maista on täysin riippuvaisia Venäjän kaasutoimituksista. Tilannetta pahentaa kylmä tammikuu.

Unkarilaiset eivät ole huolissaan

Suurin osa Unkarin talouksista käyttää kaasua sekä lämmitykseen että ruoanlaittoon, kertoo Riitta Tapiomäki. Sääennusteiden mukaan Unkariin on luvattu pakkasta ainakin viikon ajaksi. Yöllä mittari putoaakin lähelle kymmentä pakkasastetta. Valtaosa maan taloista on rakennettu melko huteriksi ja lämpölaseista Unkarissa ei Tapiomäen mukaan ole kuultukaan.

Unkari saa osan kaasutoimituksista Itävallan kautta, eikä näin ollen ole riippuvainen pelkästään Ukrainan kautta tulevasta kaasusta. Itävallan varmuusvarastoista riittänee kaasua myös Unkarille, mikäli tilanne ei jatku liian pitkään. Unkarilla on itselläänkin varmuusvarastoja muutamaksi viikoksi, sanoo Tapiomäki.

Paikallinen media ei ole Tapiomäen mukaan tilanteesta huolissaan; samanlainen kädenvääntö Ukrainan ja Venäjän välillä käytiin viime talvenakin. Unkarilaisten mukaan he ovat tottuneet epävakaisiin oloihin, Tapiomäki lisää.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.