Ukrainan sodan tapahtumat 11. marraskuuta 2023

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 11. marraskuuta 2023. Sunnuntain seuranta löytyy täältä.

  • Venäjän ohjus osui rahtilaivaan Odessan alueella

  • Valkoinen talo: Ukrainan tukemiseen varatuista varoista 96 prosenttia käytetty

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntain seuranta löytyy täältä

17.03: Ukraina: Venäjän ohjusisku Kiovaan jäi pelkäksi yritykseksi

Venäjä yritti lauantaina iskeä ohjuksilla Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan lähes kahden kuukauden tauon jälkeen, kertoo Kiovan puolustusta johtava Serhi Popko. Hänen mukaan iskua yritettiin aamulla, mutta ohjukset osuivat pelloille kaupungin ulkopuolella eivätkä aiheuttaneet vahinkoja.

Edelliset ohjusiskut Kiovaan tehtiin 21. syyskuuta. Silloin alas ammuttujen ohjusten sirpaleet haavoittivat seitsemää ihmistä.

Ukrainan ilmavoimat sanoi lauantaina ampuneensa alas kaksi kolmasosaa Venäjän edellisen yön aikana laukaisemista lennokeista. Ilmavoimien mukaan Venäjä käytti 31:tä iranilaisvalmisteista Shahed-lennokkia hyökkäyksessään, joka kohdistui pääosin rintamalinjoille. Lennokeista 19 saatiin torjuttua.

12.07 Ukraina sanoo ampuneensa alas kaksi kolmasosaa Venäjän viime yön lennokeista

Ukrainan ilmavoimat sanoo ampuneensa alas kaksi kolmasosaa Venäjän yön aikana laukaisemista lennokeista. Ilmavoimien mukaan Venäjä käytti 31 iranilaisvalmisteista Shahed-lennokkia hyökkäyksessään, joka kohdistui pääosin rintamalinjoille. Lennokeista 19 saatiin torjuttua.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kuultiin tänään aamulla kaksi voimakasta räjähdystä. Alustavien tietojen mukaan ilmavoimat saivat torjuttua kaksi ohjusta. Edelliset ohjusiskut Kiovaan tapahtuivat 21. syyskuuta.

11.47: Kiovaan on tehty ensimmäinen ilmahyökkäys sitten syyskuun

Venäjä on tehnyt ilmahyökkäyksen Ukrainan pääkaupunki Kiovaan, väittää kaupungin pormestari Vitali Klytshko.

Kyse on ensimmäistä kerrasta sitten syyskuun, kun Kiova on joutunut ilmahyökkäyksen kohteeksi, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Mahdollisista kuolonuhreista tai vaurioista ei ole tietoa.

9.18: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 100 sotilasta ja 25 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 130 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 25 taistelupanssarivaunua, 24 panssariajoneuvoa, 38 tykkiä ja kaksi sotalaivaa, joista voit lukea lisää täältä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

14.34: Yöisku merellä? Tämän videon väitetään todistavan räjähdykset Putinin sotalaivojen kyljissä

Ukrainan mukaan sen tekemässä merihyökkäyksessä vaurioitui kaksi venäläistä sota-alusta.

Ukrainan armeija väittää hyökänneensä kahta Venäjän Serna-luokan kuljetusalusta vastaan Krimin niemimaan läheisyydessä. Serna-alukset tunnetaan myös nimellä Project 11770.

Ukrainan armeijan sotilastiedustelu jakoi videon väitetystä iskusta. Videolla vaikuttaa näkyvän, miten todennäköisesti vedessä kulkevat tai mahdollisesti juuri sen yläpuolella lentävät alukset tai lennokit räjähtävät väitettyjen venäläisalusten tai -aluksen kyljessä.

Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu. Tiedossa ei myöskään ole, miten suuria vaurioita väitetyt hyökkäykset aluksella tai aluksille aiheuttivat. Venäjä ei ole tiettävisti kommentoinut tapausta.

Yöoperaatio Krimillä: Ukraina väittää videon näyttävän räjähdyksen sotalaivan kyljessä 0:44
Ukrainan julkaisema video väittää näyttävän räjähdyksen sotalaivan tai sotalaivojen kyljessä. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

14.06: ISW: Venäjällä vaikeuksia vastata Ukrainan uuteen iskuun

Ukraina hyökkää Dneprjoen yli Hersonin alueella.

Venäjällä tulee todennäköisesti olemaan merkittäviä haasteita lähettää joukkoja muilta alueilta vastaamaan Ukrainan Dneprjoen itärannan hyökkäyksiin, jos alueella olevat verrattain heikot venäläisyksiköt ja vielä käyttämättömät reservit Hersonin suunnalla eivät pysty vastaamaan operaatioon, arvioi yhdysvaltainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäläislähteiden mukaan ukrainalaisjoukot valtasivat eilen torstaina uusia asemia Krynkyn kylän liepeillä, ISW kirjoittaa. Krynky sijaitsee 30 kilometriä Hersonin kaupungista koilliseen Dneprjoen itärannalla, jota Venäjä pääasiassa hallitsee.

Ukraina on hyökännyt Hersonin alueella myös Poyman, Pishchanivkan ja Pidstepne tienoilla, venäläislähteet väittävät. Ukrainan epäillään pyrkivän vakiinnuttamaan asemansa Pidstepnen ja Kozachi Laherin asutuskeskusten välisellä alueella Dneprjoen itärannalla.

11.22: Suomalaistutkija: Rauhanneuvottelut Ukrainassa palvelisivat Venäjän etuja

Venäjä on viime aikoina viestinyt, että se olisi halukas neuvottelemaan rauhasta. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Jyri Lavikaisen mukaan kyse on siitä, että Venäjä haluaisi virallisen sinetin sodassa tekemilleen valloituksille.

Venäjä näyttää jo kesällä 2022 linjanneen sodan tavoitteeksi neljän miehitetyn ukrainalaisalueen liittämisen Venäjään. Ukrainalla taas ei ole minkäänlaista halua alueluovutuksiin.

Lavikainen ei usko lännen tekevän sellaista virhettä, että se painostaisi Ukrainan neuvottelupöytään. Jos kuitenkin lännen tuki vähenisi, Ukrainan kyky käydä kulutussotaa heikentyisi.

– Silloin Ukrainaa ei painostettaisi rauhaan, vaan se omaehtoisesti lukisi tilanteen niin, että nyt on mahdotonta enää jatkaa, ja lähtisi itse hakemaan neuvotteluratkaisuja Venäjän kanssa. Mikä on tietysti se, mitä Venäjä haluaa.

Lisää perjantain sotatapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat