Mainos

Ukraina uhkaa leikata kaasutoimituksia Eurooppaan

Venäjä ja Ukraina ovat matkalla kohti uutta kaasukriisiä, kun venäläinen Gazprom-yhtiö leikkasi kaasutoimituksiaan Ukrainaan vielä toisen neljänneksen.

Ukrainalainen Naftogaz-yhtiö puolestaan sanoi, että se saattaa joutua leikkausten takia supistamaan Venäjän kaasun toimituksia Eurooppaan.

Gazprom pudotti Ukrainaan normaalisti toimitettavan maakaasun määrän puoleen alkuillasta. Syynä on maksamattomista laskuista syntynyt kiista. Jo eilen yhtiö leikkasi kaasutoimituksiaan neljänneksen. Gazprom uhkasi kiristää hanaa entisestään, ellei kiistan ratkaisemisessa saavuteta edistystä.

Eurooppaa tyynnyteltiin

Puolassa vierailulla ollut Ukrainan ulkoministeri Volodymyr Ogryzko vakuutti, että hänen hallituksensa tekee kaikkensa varmistaakseen, että toimitukset Eurooppaan jatkuvat normaaliin tapaan. Ulkoministeri uskoi, että kiista on pian ohi.

Myös Gazprom vakuutti, että Euroopan toimitukset eivät ole vaarassa. Lähes neljännes Euroopan kaasusta kulkee Ukrainan kautta.

Ukrainalainen Naftogaz sanoi lausunnossaan, että se voi taata kaasun keskeytyksettömän virran Euroopan kuluttajille vain niin kauan kuin Ukrainan omat energiatarpeet eivät ole uhattuina.

EU:n komissio sanoi olevansa huolissaan Gazpromin uudesta supistusilmoituksesta.

Gazprom syyttää Ukrainaa siitä, ettei maiden velkakiistan sovittelussa ole edistytty. Yhtiön mukaan Ukrainan on odotettu turhaan käynnistävän neuvottelut maksurästiensä lyhentämisestä.

Edellinen kaasukriisi maiden välillä oli vuonna 2006. Tällöin Gazprom keskeytti kaikki kaasuntoimitukset Ukrainaan, koska maa ei suostunut hinnankorotuksiin. Riita johti häiriöihin myös Euroopan toimituksissa.

Lue myös: Venäjä:

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.