Ukraina-tutkijat: Maan tulevaisuus arvoitus

Suomessa olevat Ukraina-tutkijat joutuvat levittelemään käsiään, kun tulee puhe Ukrainan tulevaisuudesta. Ongelma on se, että polarisaatiota eli hajottajia löytyy, mutta kuka kokoaisi ukrainalaiset, sellainen hahmo antaa vielä odottaa itseään.

Ukrainassa on määrä pitää presidentinvaalit toukokuussa. Toistaiseksi kukaan ei ole onnistunut haalimaan pariakymmentä prosenttia enempää kannatusta. Esimerkiksi opposition kärkihahmo, entinen nyrkkeilijä Vitali Klitshko ei ole todellinen poliittinen toimija vaan – nyrkkeilijä, antaa tutkija Mark Teramae ymmärtää.

Teramae on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tohtoritutkija, juuri palannut Ukrainasta. Hänen erikoisalaansa tutkijana ovat mm. entinen Neuvostoliitto, uusisänmaallisuus ja Ukraina.

Kuka yhtenäistäisi Ukrainan?

Ukrainan jako EU-mieliseen länteen ja Venäjä-mieliseen itään on kaikkea muuta kuin totta. Edes venäjää äidinkielenään puhuvat eivät välttämättä ole kallellaan Venäjän suuntaan. Ukrainalaiset ovat enemmänkin joko kallellaan Ukrainaan tai sitten kotiseutuunsa, alueeseen, arvioi Teramaen kollega Aleksanteri-instituutissa, sosiologi Arseniy Svynarenko.

Nykyisistä poliittisista hahmoista moni polarisoi Ukrainaa, tekee vastakkainasetteluja. Esimerkiksi Julija Tymoshenkosta ei olisi Ukrainan yhdistäjäksi, tutkijat arvioivat .

Oikeat tiedot haussa

Ukrainan myllerrykset eivät ole poikkeus siitä, että tietojen totuudellisuutta on vaikea tarkistaa nopeasti. Esimerkiksi Viron ulkoministeri Urmas Paet epäili eilen julkisuuteen vuotaneessa puhelinkeskustelussa, että Maidan-aukion verilöylyihin syyllisiä voisi löytyä Ukrainan nykyhallinnosta. Siihen tutkijat joutuivat lähinnä kohauttamaan olkapäitään ja nostamaan kulmiaan epätietoisuuden merkiksi.

Svynarenko ja Teramae eivät pidä todennäköisenä, että Ukraina hajoaisi. Vaikka sekä Itä-Ukrainassa että Krimillä näkyy olevan paljon Venäjä-sympatioita, he uskovat mielenilmausten olevan paljolti yksittäisiä, näkyvyydestään huolimatta.

Lue myös:

    Uusimmat