Ukraina: Sopu kaasukiistaan viikon sisällä

Ukraina ja Venäjä ovat pääsemässä sopuun kaasukiistassa, vakuuttaa Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko. Jushtshenkon mukaan sopu saadaan aikaiseksi keskiviikkoon mennessä.

Venäjä keskeytti tänään kaasutoimitukset Ukrainaan. Venäjän valtiollisen Gazprom-kaasuyhtiön mukaan toimitukset Eurooppaan jatkuvat normaalisti. Yhtiö sanoo jopa lisänneensä Eurooppaan toimitettavan kaasun määrää.

Euroopan suurin venäläiskaasun käyttäjä Saksa ilmoitti heti, ettei pulaa kaasusta ole. Maa saa kaasua paitsi Ukrainan, myös Valko-Venäjän kautta. Lisäksi Norja, Britannia ja Hollanti toimittavat Saksalle kaasua öljykentiltään, ja maalla on mittavat kaasuvarastot.

Ukrainan ja Venäjän välinen kaasusopimus päättyi vuodenvaihteessa. Maat ovat kiistelleet Ukrainan maksamattomista laskuista. Venäjän mukaan neuvottelut maksujärjestelyistä katkesivat Ukrainan joustamattomuuden takia. Myös kaasun hinnasta on erimielisyyttä. Ukraina maksaa tällä hetkellä kaasusta huomattavasti vähemmän kuin Euroopan maat.

Yhdysvallat kehotti maita tänään sopimaan kiistan nopeasti, jotta energiamarkkinat eivät häiriinny. Myös EU kehotti maita pikaiseen sopuun. Ukraina on pyytänyt unionia toimimaan välittäjänä kiistassa, mutta pyyntöön suhtaudutaan varauksellisesti.

Venäjältä Eurooppaan tuotavasta kaasusta 80 prosenttia kulkee Ukrainan kautta. Vuonna 2006 Venäjän ja Ukrainan riitely johti kaasuntoimitusten katkeamiseen useissa EU-maissa.

Ukrainan valtiollisella energiayhtiöllä Naftogazilla on oman ilmoituksensa mukaan varastossa kaasua noin viidenneksen verran maan vuotuisesta kulutuksesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat