Mainos

Ukraina saavutti sovun vaalipäivästä

Presidentti Viktor Justshenkon ja pääministeri Viktor Janukovitshin välinen valtataistelu on hellittämässä. Sopu vaalipäivästä saavutettiin aamuyöllä.

Ukrainassa presidentti Viktor Jushtshenko on julistanut maan poliittisen kriisin päättyneeksi sen jälkeen, kun ennenaikaisten parlamenttivaalien ajankohdasta saatiin aikaan sopu. Vaalit järjestetään syyskuun lopussa.

Jushtshenko ja pääministeri Viktor Janukovitsh neuvottelivat kriisistä aamuyöhön asti. Seitsemän tuntia kestäneissä neuvotteluissa saatiin aikaan kompromissiratkaisu, jonka mukaan Jushtshenkolla on oikeus määrätä ennenaikaiset vaalit, mutta ne lykätään kesän jälkeen.

- Voimme sanoa, että poliittinen kriisi Ukrainassa on nyt ohi. En voi kutsua neuvotteluja helpoiksi, me löysimme kompromissiratkaisun, kertoi presidentti Jushtshenko aamuyöllä.

- Tarkoituksemme oli estää kansalaisten yhteenotot, jotka olisivat voineet aiheuttaa pahoja seurauksia. Viime päivinä olemme ymmärtäneet, että meidän tulee tehdä loppu toiminnasta, joka johtaisi yhteenottoihin, selitti puolestaan pääministeri Viktor Janukovitsh.

Presidentti olisi alun perin halunnut järjestää vaalit mahdollisimman pian. Parlamentin odotetaan äänestävän vaaliratkaisusta ensi viikolla. Janukovitshin liittolaisilla on parlamentissa enemmistö.

Kriisi sai alkunsa huhtikuun alussa, kun Jushtshenko hajotti maan parlamentin ja Janukovitsh uhmasi määräystä.

Valtakamppailu kärjistyi

Päämiesten neuvottelut ennenaikaisista vaaleista nostatti eilen mittavia mielenosoituksia Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Presidentti Jushtshenko määräsi Kiovan ulkopuolella olleet turvallisuusjoukot pääkaupunkiin. Hän luonnehti operaatiota rutiiniksi. Jushtshenko määräsi kaupunkiin myös lisää erikoisjoukkoja.

Myöhään illalla poliisi kuitenkin esti lisäjoukkojen pääsyn kaupunkiin. Presidentin kanslian mukaan arviolta noin 3600 miehen vahvuiset eliittijoukot eri puolilta Ukrainaa olivat matkalla bussisaattueessa kohti Kiovaa vartioimaan valtion rakennuksia ja ylläpitämään järjestystä. Poliisi toimi sisäministeriön määräyksestä.

Justshenkon ja Janukovitshin suosio lähes tasoissa

Eilen tuhannet kansalaiset osoittivat mieltään Kiovassa, kun Jushtshenkon ja Janukovitshin leirien tapaaminen alkoi presidentinkansliassa kaksi tuntia myöhässä. Mukana oli muun muassa vaikutusvaltaisen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Ivan Plyushtsh. Presidentinkansliassa oli myös oppositiojohtaja Julia Tymoshenko, mutta presidentin edustajat eivät paljastaneet, osallistuiko hän keskusteluihin.

Sisäministeriön joukkojen komennosta taisteltiin myös niin sanotun oranssin vallankumouksen aikana. Kumous nosti länsimielisen Jushtshenkon valtaan vuonna 2004. Hän syrjäytti silloin Venäjän tukeman Janukovitshin.

Jushtshenko hajotti viime kuussa parlamentin, jossa Janukovitshin puolueella ja sen liittolaisilla oli enemmistö. Presidentti halusi aikaistaa vaaleja, koska opposition mielestä useat kansanedustajat olivat loikanneet lainvastaisesti hallituksen puolelle. Jushtshenko pitäisi vaalit niin pian kuin mahdollista ja Janukovitsh aikaisintaan lokakuussa.

Mielipidemittaukset ennakoivat sekä hallitukselle että oppositiolle tällä hetkellä noin 40 prosentin äänimäärää.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.