Ukraina: Krimillä olevat sotilaat saavat puolustautua asein

Ukrainan puolustusministeriö on antanut Krimillä oleville joukoille luvan puolustaa itseään asein.

Määräys annettiin sen jälkeen, kun ukrainalainen sotilas oli kuollut hyökkäyksessä asevoimien tukikohtaan Krimin pääkaupungissa Simferopolissa.

Aiemmin Ukraina oli kieltänyt sotilaitaan avaamasta tulta, jotta venäläisiä ei provosoitaisi hyökkäämään.

Puolustusministeriön mukaan tukikohtaan hyökkäsivät "Venäjän asevoimien univormuihin pukeutuneet" henkilöt. Tukikohta vallattiin ja kaikki ukrainalaiset sotilaat pidätettiin, ministeriöstä kerrottiin.

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk sanoi välikohtauksen jälkeen Krimin konfliktin siirtyneen poliittisesta sotilaalliseen vaiheeseen.

– Venäläiset sotilaat ovat alkaneet ampua Ukrainan sotilaita kohti, ja se on sotarikos, Jatsenjuk sanoi.

Krimiläisen poliisilähteen mukaan Simferopolin tukikohdan ammuskelussa olisi kuollut sotilaan lisäksi myös Venäjä-mielisten asejoukkojen jäsen, kertoi Ukrainan Interfax-uutistoimisto.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kehui aiemmin puheessaan Moskovassa, ettei Krimillä ollut ammuttu laukaustakaan. Hän kiitti verenvuodatuksen välttämisestä myös ukrainalaisia sotilaita.

Krimin tataarit puolestaan hautasivat miehen, joka oli osoittanut mieltään Krimin Venäjään liittämistä vastaan. Tataarien mukaan mies siepattiin 3. maaliskuuta ja löydettiin metsästä kuolleena päivää ennen sunnuntain kansanäänestystä. Ruumiissa oli merkkejä pahoinpitelystä.

Sukulaisten mukaan sotilasunivormuihin puetut miehet olivat vieneet miehen mukaansa Simferopolissa.

– Tämä on ensimmäinen kerta 20 vuoteen, kun tällaista tapahtuu, sanoi yksi hautajaisvieraista.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat