Mainos

Ukko on ensi talven pelätyin suomalainen Yhdysvalloissa

Yhdysvaltalainen sääpalvelu on nimennyt etukäteen tulevan talven myrskymatalapaineita. Talven 21. myrsky sai nimekseen Ukko.

Kaupallinen sääpalvelu The Weather Channel kertoo uutisessaan Ukon olevan suomalaisessa mytologiassa sään jumala. Talvimyrskyjen nimeksi päätyivät Ukon lisäksi muun muassa Athena, Caesar, Brutus ja Zeus.

Weather Channelin ilmoitus nimetä talvimyrskyjä on saanut kritiikkiä Yhdysvalloissa. Nimet on yleensä totuttu näkemään hurrikaaneilla ja trooppisilla myrskyillä ja talvimyrskyjen nimeämisen pelätään sekoittavan kansalaisia. Weather Channel perustelee talvimyrskyjen nimeämistä sillä, että nimetystä myrskystä ja sen seurauksista on helpompi tiedottaa ja myrskyä seurata.

Yhdysvalloissa hurrikaanit nimetään etukäteen aakkosjärjestyksen mukaan niin, että kauden ensimmäinen myrsky alkaa a-kirjaimella.

Suomessa nimi tuhoisille myrskyille

Suomessa myrskyjä ei nimetä etukäteen vaan yleensä Ilmatieteen laitos nimeää myrskyt tarvittaessa jälkikäteen nimipäivien mukaan. Tarkkaa määritelmää sille, milloin myrsky nimetään, ei kuitenkaan ole.

– Nimen saavat yleensä myrskyt, jotka aiheuttavat merkittävää tuhoa. Nimi annetaan, että tulevaisuudessa olisi helpompi muistaa, mistä myrskystä puhutaan, kertoo meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Nimiä ovat saaneet syksyyn ja talveen ajoittuvat laajat matalapaineet sekä kesällä riehuneet rajuilmat. Nimettyjä myrskyjä ei Suomessa kuitenkaan kerry edes joka vuosi, joskus taas niitä osuu samaan vuoteen useampia.

Esimerkiksi kesällä 2010 rajuilmoista nimen saivat Asta, Veera, Lahja ja Sylvi. Viime vuonna nimen sai jouluna riehunut Tapani-myrsky. Tänä vuonna ei ole vielä nimetty yhtään myrskyä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.