Mainos

UKK:n satavuotisjuhlat alkuun Pohjois-Savosta

Presidentti Urho Kekkosen syntymän satavuotisjuhlien vietto käynnistyi tänään Pielavedellä ja Kuopiossa. Jatkossa Kekkosta muistetaan pitkin vuotta lukuisissa tilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Presidentti Martti Ahtisaari kunnioitti puoliltapäivin läsnäolollaan Pielaveden UKK- ja Itä-Suomi -näyttelyn avajaisia.

Urho Kekkonen

Näyttely sisältää mm. valokuvia, esineistöä ja äänitteitä Kekkosen pääministeri- ja presidenttikaudelta. Maantieteellisesti näyttely rajoittuu Savoon, Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen. Teemallisesti se rakentuu teollisuuden, liikenteen ja koulutuksen ympärille, jolloin myös aluepoliittinen näkökulma otetaan huomioon.

Avauspuheessaan Pielaveden kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Laukkanen muistutti, miten Kekkonen kantoi huolta Suomen alueellisesta tasapainosta. Presidentti Ahtisaari tutustui näyttelyyn Suojalan talon salissa runsaan puolen tunnin ajan. Hänen ohjelmaansa ei sisältynyt lausuntoja tai haastatteluja tiedotusvälineille.

Ennen avajaisia Ahtisaari seurueineen kävi presidentti Kekkosen synnyinkodissa Lepikon torpassa lähellä Pielaveden keskustaa. Torppa on talvisin kylmillään, mutta purevassa pakkassäässä presidentti tutustui siihen neljännestunnin verran. Vierailun pielavetiset isännät kertoivat, että torpassa käy nykyisin noin 10 000 matkailijaa vuosittain.

Ahtisaaren lapsuudenkotiin muistolaatta Kuopiossa


Pielavedeltä presidentti Ahtisaari matkusti Kuopioon, jossa pidettiin Kekkosen satavuotisjuhlavuoden avaustilaisuus. Ennen juhlaa Ahtisaari vieraili Kuopion entisellä kasarmialueella, jossa hän vietti lapsuuttaan ja nuoruuttaan.

Kuopion sotilasläänin esikunnan ulkoseinässä paljastettiin muistolaatta, joka kertoo hänen asuneen siellä vuosina 1942-52. Rakennuksen sisälle toiseen kerrokseen, Ahtisaarten entisen huoneiston seinälle kiinnitettiin toinen laatta, joka osoittaa asunnon sijainnin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.