Mainos

Ujo Norah Jones ei ylpeile saavutuksillaan

Amerikkalainen jazztähti Norah Jones räjäytti todellisen potin, kun hän nappasi aikoinaan Grammy-gaalasta peräti kahdeksan pystiä. Popmaailman kerma kuten Robbie Williams ja Bryan Adams kosivat häntä duetoille mukaan. Tapasimme Norah Jonesin Lontoossa hienostohotelli Ritzissä ja tähti puhui avoimesti tuoreesta The Fall -levystään.

32-vuotias amerikkalainen jazztähti Norah Jones räjäytti vuoden 2005 Grammy-gaalasta todellisen potin, kun hän nappasi peräti kahdeksan pystiä juhlatilaisuudessa. Samalla Come Away With Me -debyyttilevy singahti USA:n virallisen albumilistan ykköseksi ja pysyi siellä viisi viikkoa.

Nyt plattaa on myyty maailmanlaajuisesti yli 22 miljoonaa kappaletta ja hänen levyjään on kaiken kaikkiaan myyty yli 30 miljoonaa kappaletta.

– Menestyminen tuntuu todella oudolta, koska en osannut odottaa sitä. Nyt haluan vain tehdä musiikkia ja nauttia elämästä. Jo pienenä tyttönä ihastuin musiikkiin, eikä se ensirakkaus ole vieläkään sammunut. Palkinnot toivat itseluottamusta ja uskoa tulevaisuuteen, Jones kertoi.

Feels Like Home -levyään Jones markkinoi tyttömäiseen ja vaisuun tyyliin. Siitä huolimatta unelmista tuli totta, kun toistakin levyä myytiin pelkästään ensimmäisen viikon aikana yli viisi miljoonaa kappaletta.

– Tein suurimman osan uusista biiseistä kotona, joten kotoisissa fiiliksissä biisit svengaavat. Koetin tehdä vaihtelevan levyn, jotta fanini eivät nukahtaisi, kun he kuuntelevat sitä.

– Parin vuoden päästä saatan vihata kappaleitani, koska mielipiteeni muuttuvat nopeasti. Nyt musani kuulostaa rennolta ja luonnolliselta. Sen voin luvata, että biisini ovat puhdasta ja sielukasta jazzia, Jones sanoi.

Tähtien loistoa

Laulajatar myöntää, että ensimmäinen arvokas Grammy-gaala jännitti nuorta tähteä varsinkin, kun backstagella ja yleisön joukosta löytyi monia idoleja ja musiikkilegendoja.

– Minulla oli perhosia vatsassa. Gaalassa en potenut esiintymiskuumetta, kun puhekin oli valmiina. Kun kuulin gaalaan pääsystä, menin täysin punaiseksi ja sanattomaksi. Yleensä en jännitä mitään tilaisuuksia, mutta nyt tapahtui suurta ja uskomatonta, Jones kertoi.

Grammy-gaalassa Jones tapasi Bruce Springsteenin ja rap-tähti Eminemin, jotka laulajatar tunnustaa idoleikseen.

– Musiikkini on jazzia, mutta ihailen Brucen ja Eminemin tyyliä ja sanoituksia. Ehkä jonain päivä teen heidän tai Robbie Williamsin kanssa dueton, mutta se on vielä haave, Jones jatkoi.

Ujoutta vastaan

Pikkutytöstä saakka Jones on kuunnellut jazzia ja tehnyt omia biisejään. Jo 5-vuotiaana laulajatar aloitti uransa kirkkokuorossa ja pari vuotta myöhemmin hän aloitti pianotunnit.

Nuori lahjakkuus palkittiin Dow Beat Student Music -palkinnolla parhaana jazzlaulajana vuosina 1996 ja 1997.

– Ujous ei ole ongelma, vaan voimavara, jota hyödynnän musiikin tekemisessä. Myönnä, että pikku hiljaa olen päässyt irti ujoudestani, vaikka puhunkin siitä avoimesti.

– TV-esiintymiset ja filmirooli My Blueberry Nights -elokuvassa opettivat paremmin elämään julkisuuden ja kameran kanssa. Samalla se helpotti myös ujouttani. The Fall –levyllä etsin elämän aitoja merirosvoja. Sitä en paljasta liittyvätkö ne tunteisiin tai musiikiin.

– Ehkä en enää ole niin ujo, mutta pikkutyttömäisiä piirteitä minusta löytyy vielä paljon, Jones sanoi vienosti hymyillen.

– Omaa ujouttani ja ajatuksiani puran musiikkiin, joten se kuvastaa hyvin paljon sieluni saloja. Romanttiset ja melodiset kappaleet ovat aina olleet heikkouteni. Ehkä romanttinen biisi Bryan Adamsin kanssa kruunaisi urani, Jones naurahti.

– Livekeikat ovat työni suola ja rakastan esiintymisistä. Luonteeltani olen ujo äidintyttö, mutta pianon ja musiikin seurassa en tunne olevani yksin. Jazzmusiikki saa minusta aina parhaat puolet ja tunteet esille. Toivottavasti kykenen välittämään ne fiilikset myös yleisölleni.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Teksti: Rent-A-Report

Kuvat: EMI-VIRGIN

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.