Mainos

Uimonen: Hazardin kirjoitus mätki Halmetta

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen toteaa MTV:n Huomenta Suomessa, että median kokonaistavoittavuus on suurempi kuin koskaan aikaisemmin koska tiedotusvälineitä on nykyään paljon ja niitä seurataan.

- Kun media vielä käyttää sitä valtaa nostamalla jonkin asian niin sanotusti tikun nokkaan, niin sitä rupeavat kaikki rummuttamaan ja jauhamaan. Tästä tulee se median voima ja valta.

Uimosen mielestä media on ja sen kuuluu olla tuomari.

- Se on tiedotusvälineiden perinteisiä tehtäviä sanoa mikä on oikein mikä väärin, mikä on mustaa ja mikä valkoista. Mutta nyt pitää muistaa, että tätä rajanvetoa ei niinkään tehdä jutuissa ja uutisissa vaan mielipidepalstoilla, pääkirjoituksissa ja kolumneissa.

Julkisen sana neuvoston uusi puheenjohtaja ei halua ottaa kantaa pääministeri Matti Vanhasen niin kutsuttuun lautakasajuttuun

- Siitä on päätökset tehty.

Uimosen mielestä tiedotusvälineet tekivät oikeaa työtä lautakasajutussa siinä mielessä, että ne ryhtyivät selvittämään esitettyjä väitteitä.

- Kyllä sitä kuului selvittää. Alkuperäisen televisiojutun esittämät vakavat väitteet pääministeristä on selvitettävä.

"Asia oli oikea"

Kaarina Hazardin kanteluita synnyttäneeseen kirjoitukseen Tony Halmeesta Uimonen ei myöskään halua vielä ottaa kantaa.

- Asiaan täytyy ensin perehtyä kunnolla. Siinä on tyypillinen esimerkki, että kirjoittaja hyvin räikein ja voimakkain sanankääntein mätki Tony Halmetta, ehkä näin voidaan sanoa. Mutta sitten jos katsotaan sitä asiaa, niin kyllä se asia oli ihan oikea ja vakava.

Uimonen toteaa, että kyse on siitä, millaisia ilmaisuja voidaan ylipäätänsä käyttää julkisuuden henkilöstä. Raja on matalalla erityisesti politiikkojen kohdalla.

- Mutta Tony Halmeen tapauksessa on se lisätekijä, että kyseessä oli vainaja, juuri kuollut henkilö. Tässä tuntuu, että yleinen mielipide on, että pitäisi olla rauhoitusaika, mutta me otamme tähän aikanaan kantaa.

Julkisen sanan neuvoston tarkoituksena on edistää sananvapautta ja valvoa, että hyvää journalistista tapaa noudatetaan. Yleensä JSN ottaa asioihin kantaa, vasta kun niistä tehdään kantelu.

Katso JSN:n puheenjohtajan Risto Uimosen haastattelu (Huomenta Suomi 1.2.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.