Mainos

Uimavedet vielä viileitä

Ainakin uintia ajatellen suomalaisvesistöt ovat vielä varsin kylmiä. Suomen ympäristökeskuksen mittausten mukaan veden lämpötila oli kuun vaihteessa maan etelä- ja keskiosien vesistöissä 12-13 astetta, mikä vastaa alkukesän tavanomaisia lukemia.

Uimari

Sen sijaan pohjoisen Oulankajoessa pintavesi oli harvinaisen lämmintä: mittari kipusi 12 asteeseen eli kolme astetta yli ajankohdan keskiarvon. Lapissa vedet olivat vielä alle 10-asteisia. Järvien jäät lähtivät koko maasta pari viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Keski-Suomen pohjoisosista jäät sulivat toukokuun alussa ja Oulun läänistä 10. päivän tienoilla eli viikon pari etuajassa. Lapissa järvijäistä päästiin yleisesti 20. päivän paikkeilla. Tämä on noin viikkoa tavallista varhemmin. Pohjaveden pinta on maan pohjoisosissa tavallista ylempänä, mutta suuressa osassa muuta Suomea lähellä tavanomaista. Ympäristökeskuksen mukaan pohjaveden keväinen nousu sattui tavallista aiemmin. Eräissä suurissa pohjavesiesiintymissä veden pinta on yhä tavallista alempana. Tämä johtuu viime vuoden kuivuudesta.

Ennätystulvia Lapissa

Ivalojoen tulvaa

Lumi suli toukokuun alkupuolella Lapista hitaasti, mutta puolivälin jälkeen tahti kiihtyi nopeasti. Esimerkiksi Ivalojoen ja Ounasjoen yläjuoksun vedenpinnat ja virtaamat saavuttivat uudet tulvaennätykset 23. toukokuuta. -Ivalojoen virtaamahuippu kohosi noin 950 kuutioon sekunnissa ja Ounasjoen virtaama Könkään kohdalla lähes 900 kuutioon sekunnissa. Veden valuminen latvoilta alajuoksulle päin nosti nopeasti mm. Inarinjärven pintaa toukokuun lopulla. Nousu jatkuu yhä jyrkkänä, ja vedenkorkeushuippu saavutetaan viikon kuluessa.

Kemijoen alajuoksulla virtaama kasvoi toukokuun loppuun asti. Virtaaman suuruus oli tuolloin noin 3 500 kuutiota sekunnissa eli selvästi yli keskimääräisen kevättulvan. Tornionjoki nousi kesäkuun alkuun asti, ja virtaamien suurin arvo oli noin 2 600 kuutiota sekunnissa. Järvialueilla vesi nousi nopeasti ja yli viikkoa tavallista aikaisemmin. Kesäinen sää käänsi latvavedet laskuun tavallista aiemmin ja nopeammin. Suuret keskusjärvet kuten Saimaa ja Päijänne nousevat vielä. Lähes kaikissa Oulun ja Lapin läänin järvissä on vettä selvästi tavanomaista enemmän.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.