Mainos

Uimavedet hyytävimmillään viiteentoista vuoteen

Järvivedet ovat nyt ajankohtaan nähden viileimmillään noin viiteentoista vuoteen. Paikoin lämpötila on jopa viisi astetta keskiarvon alapuolella.  

-Juhannuksen jälkeen joillakin paikoilla tuli jopa päiväkohtaisia kylmyysennätyksiä, kertoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.  

Maan etelä- ja keskiosien järvistä on mitattu 10-12 asteen lämpötiloja. Korhosen mukaan ajankohdalle tyypillinen lukema olisi 16-18 astetta.  

Merillä tilanne on samanlainen. Meriasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitokselta sanoo, että Perämeren vesi on nyt 7-asteista, kun tavanomainen lukema tähän aikaan olisi noin 12 astetta. Eteläisillä merialueilla eroa keskiarvoon on parin asteen verran.  

-Koska sää on ollut kylmä pitkän aikaa, ei vain yksi tai kaksi päivää, merivesi ei voi lämmetä ilmaa lämpimämmäksi, Vainio sanoo.  

Osuutta on myös tuulella. Tuulet sekoittavat vettä, jolloin lämpimämpi pintavesi sekoittuu kylmempään pohjaveteen ja tasoittaa kerrosten lämpötilaeroja.  

Viileys pitää leväkukinnot kurissa

Kylmä vesi hillitsee paitsi uimareita, myös sinilevää. Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Marko Järvinen kertoo, että viileä sääjakso siirtää levien huippukautta loppukesää kohti.  

Nyt sinilevälauttoja ei pääse syntymään, koska tuuli sekoittaa vettä.  

-Mahdollisesti vedessä olevat sinilevät eivät pääse nousemaan pintaan ja muodostamaan silmin havaittavia pintakukintoja, Järvinen selittää.  

Järvinen korostaa, ettei lämpötila yksin vaikuta sinilevän leviämiseen. Tärkein tekijä on vesistön ravinnepitoisuus.  

Vuosien välinen vaihtelu on tavallista sekä lämpötilojen että levämäärien osalta. Esimerkiksi viime vuonna vastaavaan aikaan järvien pintavedet olivat harvinaisen lämpimiä.  

Lämpötilat heilahtelevat myös saman kesän aikana.  

-Kesäkuun alussa veden lämpötila oli laajoilla alueilla lähes 20 astetta, ja sen jälkeen se on romahtanut. Vaihtelut ovat siis huimia kuukauden sisälläkin, Johanna Korhonen huomauttaa.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.