Mainos

Uimarantojen vatsaoireet kummastuttavat - 6 kysymystä epidemiasta

Oulussa, Tampereella ja Sipoossa noin 600 ihmistä on saanut vatsaoireita ilmeisesti järvivesissä uimisesta.

Tavanomaista rajumman epidemian syy on vielä epäselvä. Kysyimme aiheesta Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen johtavalta tutkijalta Ilkka Miettiseltä

Mistä epidemia on syntynyt?  

Tarvitsemme lisätietoa potilasnäytteistä, haluamme tietää, että onko norovirus epidemian syyllinen mistä ollaan nyt puhuttu vai joku muu. Tietysti tarvitsemme myös lisänäytteitä uimavesistä, jotta saamme syy-yhteyden potilaiden ja näytteiden välille. Toivotaan, että tulokset valmistuisivat ensi viikon alkuun. 

Miten vesien lämpötila vaikuttaa mikrobeihin? 

Pintavesien lämpötilan kohoaminen vähentää suolistomikrobien ja myös epäilyksen alla olevien norovirusten säilymistä vedessä eli mitä lämpimämpää vesi on sitä heikommin ja lyhyemmän aikaa mikrobit säilyvät vedessä.

Mitä on odotettavissa loppukesää kohden?

Tartuntoja tulee tietoon varmasti vielä lisää lähiaikoina, mutta kun kuormitus rannoilla vähenee, vesistöt puhdistuvat ja ovat taas turvallisia.

Millä tavalla vesistöjen lämpeneminen vaikuttaa vesistön puhtauteen? 

Helteet ja veden lämpeneminen johtaa siihen, että uimassa käydään useammin ja pidempään. Tällöin vesistön kuormittuminen ja toisaalta myös altistuminen suolistomikrobeille kasvaa.

Onko epidemiatapauksia ollut myös edelliskesinä?

Esimerkiksi viime vuonna oli neljä vastaavaa pienempää tapausta. Vain muutaman ihmisen epäiltiin sairastuneen kussakin tapauksessa.

Miten ohjeistaisit uimarannalla olevia ihmisiä?

Pikkulasten ei tulisi antaa juoda eikä purskutella uimavettä suussaan. Jos on mahdollista valita suositun pienen uimarannan ja suuren vesistön kesken niin valitsisin suuremman vesistön. Jos tietää sairastaneensa vatsataudin lähiaikoina, niin kannattaisi välttää lähiviikon aikana uimista rannalla, jossa on paljon uijia.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.