Mainos

Uiguurijohtaja: Jopa 10 000 katosi Ürümqin levottomuuksissa

Uiguurijohtaja Rebiya Kadeer sanoo uskovansa, että jopa 10 000 ihmistä katosi jäljettömiin etnisissä levottomuuksissa Kiinan uiguurialueella tämän kuun alussa.

Kiinan hallituksen mukaan väkivaltaisissa mielenosoituksissa kuoli lähes 200 henkilöä.

- Liki 10 000 ihmistä katosi Ürümqissa likipitäen yhdessä yössä. Minne nämä ihmiset joutuivat? Kadeer sanoi lehdistötilaisuudessa Japanissa tulkin avustuksella.

Kadeerin mukaan Kiina yrittää tuhota maan uiguurivähemmistön. Hän vetoaakin kansainväliseen yhteisöön, jotta se toimisi asiassa. Kadeerin mukaan uiguurien mielenosoitus alkoi rauhanomaisena, mutta viranomaiset muuttivat sen väkivaltaiseksi.

Kadeer elää maanpaossa Yhdysvalloissa, sillä Kiina on julistanut 11 lapsen äidin ja isoäidin rikolliseksi. Kiinan mukaan Kadeer on lietsonut uiguurien ja han-kiinalaisten välisiä yhteenottoja Sinkiangin maakunnassa.

- En ole osallinen välikohtaukseen. Jos Kiinan sanoo minun tehneen niin (lietsoneen väkivaltaa), niin haluan heidän esittävän siitä todisteita, Kadeer sanoi.

- Uiguureille mielenosoituksiin osallistuminen on kuin itsemurha, hän lisäsi.

Kiinan ulkoministeri on esittänyt paheksuntansa Japanille siitä, että maa on päästänyt Kadeerin rajojensa sisäpuolelle.

Kadeer vietti kiinalaisessa vankilassa kuusi vuotta, ennen kuin hänet vapautettiin Yhdysvaltojen painostuksesta vuonna 2005.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.