Uhrilta huijattiin miljoonaomaisuus – Suomen suurin kiskontaepäily oikeuteen

Suomen kautta aikojen ehkä suurimman kiskontajutun käsittely on alkanut Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa valmisteluistunnolla.

Syyttäjä vaatii törkeästä kiskonnasta rangaistusta viidelle vastaajalle. Vaihtoehtoinen syyte on törkeä petos.

Asianomistajia eli uhreja on kaksi. Heiltä epäillään viedyn kiskonnalla noin 1,2 miljoonaa euroa.

Toinen uhreista on ollut merkittävä vaikuttaja eräässä uskonyhteisössä. Syyttäjän mukaan tekijät käyttivät hyväksi uhrin uskonnollisuutta ja hyväuskoisuutta.

Epäillyt rikokset on tehty toukokuun 2008 ja huhtikuun 2009 välisenä aikana.

Kiskonnalla vietiin neljä asuntoa

Syyttäjän mukaan tekijät sitouttivat uhrin velkavastuisiin ja tekivät tämän kanssa huomattavan alihintaisia tai vastikkeettomia oikeustoimia. Tekijät käyttivät häikäilemättömästi hyväksi uhrin erityistä heikkoutta ja taloudellista ahdinkotilaa.

Uhrit muun muassa uskoteltiin tekemään "hyviä" kiinteistökauppoja. Todellisuudessa he menettivät vedätyksissä lähes koko omaisuutensa: käteistä rahaa ja neljä asuntoa.

Kiskonnan kohteina olleista huoneistoista kaksi sijaitsi Helsingin keskustassa ja kaksi Tallinnassa.

Esimerkiksi Helsingin Ratakadulla olleesta arvo-asunnosta uhrille maksettiin erilaisten laina- ja kauppajärjestelyjen jälkeen vain 500 000 euroa, mutta vain pari kuukautta myöhemmin asunto myytiin eteenpäin yli miljoonalla eurolla.

Kiskonnalla saaduilla rahoilla hankittiin muun muassa matkailuautoja Saksasta.

Vyyhdessä epäiltynä ex-pankinjohtaja

Ennätyssuureen kiskontajuttuun nivoutuu runsaasti muitakin rikosepäilyjä, kuten törkeä rahanpesu ja törkeä kiristys.

Hyvin poikkeuksellisessa vyyhdessä syytettyjen penkille joutuu kaikkiaan 16 vastaajaa. Heidän joukossaan on Köyliön Osuuspankin entinen johtaja. Syytteen on saanut myös asianajaja ja tunnettu vantaalainen liikemies.

Ex-pankinjohtaja toimi pankinjohtajan ominaisuudessa silloin, kun Köyliön Osuuspankissa tehtiin epäiltyihin rikoksiin liittyviä lainajärjestelyjä.

Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Jutun tutki keskusrikospoliisi. Jutun pääkäsittely on loka-marraskuussa, ja se kestää kuusi viikkoa.

Ensimmäisenä kiskontaepäilyistä kertoi MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma maaliskuussa 2012.

Myös toinen kiskontahaara

Juttukokonaisuuteen liittyy myös toinen kiskontahaara. Siinäkin rikosnimike on törkeä kiskonta tai vaihtoehtoisesti törkeä petos.

Tekijöiden epäillään huijanneen asianomistajaa kaupassa, jonka kohteena oli uhrin Tampereella omistama 180 000 euron arvoinen rivitalohuoneisto.

Osa epäillyistä tekijöistä on samoja kuin ennätyskiskontajutussa.

Syyttäjän mukaan tekijät käyttivät kaupanteon yhteydessä hyväksi uhrin alkoholin käytöstä aiheutunutta ymmärtämättömyyttä tai ajattelemattomuutta.

Lue myös:

    Uusimmat