Mainos

"Uhreja on vaikea unohtaa" - Matkustajan kertomus Italian turmalaivalta

Tuhansien risteilymatkustajien loma katkesi painajaiseen, kun luksusristeilijä Costa Concordia ajoi karille ja kaatui kyljelleen Italian rannikolla kaksi ja puoli viikkoa sitten.

Italialainen varustamo on tarjonnut kaikille matkustajille kertakaikkisena korvauksena 11 000 euroa. Yhdysvalloissa puuhataan kuitenkin ryhmäkannetta, joka saattaisi nostaa korvauksen kymmenkertaiseksi.

Amerikkalaisjuristit ovat yrittäneet houkutella ryhmäkanteeseen myös ruotsinsuomalaista Jan Mosanderia ja hänen vaimoaan. Pariskunta oli viettänyt laivalla kuusi miellyttävää päivää ja viimeinen ilta oli käsillä, kun turma sattui.

Mosanderit olivat katsomassa taikuriesitystä yhdessä laivan teattereista, kun sen valot alkoivat vilkuttaa.

- Taikuri oli ensimmäinen, joka huomasi että nyt on jotain vaarallista tapahtunut. Hän häipyi heti teatterisalongista ulos - juosten - ja jätti yleisön sinne, Mosander muistelee.

Hätääntyneiden matkustajien kiirehtiessä hytteihin hakemaan pelastusliivejä ja henkilökohtaisia tavaroitaan tuli täydellinen pimeys. Laivan sähköt olivat katkenneet.

Kuulutuksissa kerrottiin useaan kertaan, että kyse oli vain rikkoutuneen generaattorin aiheuttama sähköhäiriö ja että tilanne olisi hallinnassa.

- Mutta minähän tiesin että me olimme karilla. Olen purjehtinut ja tiedän, mitä tarkoittaa kun mennään karille. Että sehän oli valhetta, Mosander sanoo.

Tutkiva journalisti ja kirjailija Mosander harmittelee omalta kohdaltaan lähinnä sitä, että osa hänen seuraavaa kirjaansa koskevista muistiinpanoista jäi hyttiin joka on nyt veden alla. Pariskunta ei aio lähteä mukaan ryhmäkanteeseen. Heillähän kävi kuitenkin hyvä tuuri.

Onnettomuuden uhreja on kuitenkin vaikea unohtaa. Mosander liikuttuu kertoessaan viisivuotiaasta italialaistytöstä, joka ei isänsä kanssa laivalta pelastunut.

- Kuvittelin tämän pikkutytön kauhua viimeisten sekuntien aikana ja rupesin itkemään siinä autossa. Se on oikeastaan ainoa reaktioni onnettomuuden jälkeen. Se olisi voinut tapahtua meillekin, hän kertoo.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.